Verckys & l’Orchestre Vévé – Congolese Funk, Afrobeat and Psychedelic Rumba 1969 1978

Verckys & l'Orchestre Vévé - Congolese Funk, Afrobeat and Psychedelic Rumba 1969 1978Wat weten wij anno nu eigenlijk van het Afrikaanse continent en muziek? Voor iedereen die ooit een docu over Ginger Baker heeft gezien, snapt het al wat beter. Voor degenen die David van Reybroecks Congo heeft gelezen, snapt dat menig Afrikaan volledig is uitgebuit door een stel gefrustreerde maar achterlijke machthebbers in Europa. En wie het grote Rumble in the Jungle-event kent waar Mohammed Ali het moest opnemen tegen George Foreman, die weet dat de bokswedstrijd slechts een onderdeel was van een massaal Zaire 1974-, pro-Afrika-evenement waar ook James Brown, Miriam Makeba, Bill Withers, Manu Dibango, BB King, Celia Cruz, The Spinners en Hugh Masekela hun opwachting maakten. Een van de eigen Congolese muzikanten die daar rondliep was multi-instrumentalist Georges Mateta Kiamuangana samen met zijn band OK Jazz. Een van de weinige Westerse artiesten die niet direct terugvloog naar het thuisland maar ging rondneuzen in wat Zaire zelf muzikaal te bieden had was James Brown. Hij bestempelde de jonge Verckys (die zichzelf Verckys vernoemde naar ‘n idee van King Curtis) als de Afrikaanse ‘mister Dynamite’ met zijn mix van rumba, funk, soulvolle grooves, bluesriffs en prachtige, vurige blazerspartijen. De nasale orgelpartijen in “Oui Verckys” zouden niet misstaan als sample op een van de megahits van de Beastie Boys. Verckys zelf was natuurlijk bandleider, componist, gitarist en saxofonist en wist hoe belangrijk het was om het publiek voortdurend te blijven opzwepen en entertainen. James Brown herkende zichzelf in Verckys’ aanpak en zag hoe aanstekelijk zijn funky loopjes en drumpartijen werkten. Wat een eye-opener voor hem moet zijn geweest is hoe naadloos de Congolese rumba opging in Westerse fusion en funk die Verckys zelf helemaal niet als Westers beschouwde. Oftewel, Verckys had met zijn Orchestre Vévé met een mix van merengue, soukous en rumba exact dezelfde hitserige funk en soul te pakken als de voormalige ‘mr. Dynamite’. Verckys laat met deze cd horen wat er werkelijk bedoeld wordt met de term: ‘het zwarte goud’.


mij=Clearspot/Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top