Jacco Gardner – Hypnophobia

Jacco Gardner - Hypnophobia.jpgAlle instrumenten – behalve de drums – speelt Jacco Gardner zelf op zijn tweede plaat. Dat betekent in dit geval naast gitaar en bas een heleboel verschillende toetsen. Je schijnt – en ik citeer de promotekst – in elk geval te horen ‘een Wurlitzer, walsend naast mellotrons, klavecimbels, een Optigan en een antieke Steinway piano.’ Maar het belangrijkste instrument is de studio, de Shadow Shoppe Studio, gelegen op een allesbehalve prozaïsch industrieterrein in Zwaag, Noord-Holland. Want was debuut Cabinet of Curiosities ondanks alle barokke en psychedelische aankleding een liedjesplaat, op deze opvolger zijn het instrumentale, soundtrack-achtige tracks die de toon aangeven. De prachtige opener “Another You” is een psychedelisch popliedje dat ook op Gardners debuut Cabinet of Curiosities had kunnen staan, maar daarna horen we “Grey Lanes”, een sfeervol, ietwat pastoraal getoonzette instrumentale track. “Brigthly”, de single “Find Yourself” en het wederom ietwat pastoraal klinkende “Face to Face” zijn ook min of meer klassieke, psychedelische popsongs, en laten horen wat voor geweldige liedjesschrijver Jacco Gardner is. “Before the Dawn”, ruim acht minuten progrock, is opgehangen aan een verslavend simpel toetsenmelodietje, terwijl titeltrack “Hypnophobia” een droomsequentie in een film lijkt te illustreren. En het zijn deze twee nummers die de toon zetten voor de plaat. Hoe dapper van Jacco Gardner dat hij niet simpelweg voortborduurt op zijn debuut, maar andere voorliefdes – blijkbaar vooral filmscores – zijn tweede album laat domineren. Overigens: ook bonuspunten voor Excelsior, dat de LP-versie van Hypnophobia vergezeld laat gaan van een CD.


mij=Polyvinyl / Excelsior Recordings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top