Eurosonic / Noorderslag 2016: voorpret

Het was een klein relletje in het Groningse. In het onofficiële bijprogramma van Eurosonic / Noorderslag, dat bijkans groter is dan het hele festival zelf, had Subbacultcha twee Amerikaanse bands geprogrammeerd. Ze waren er toch en wilden best spelen. Binnen een paar uur kwam de Eurosonic-organisatie al met een verzoek, of beide optredens toch gecanceld kunnen worden. Want de Euro in Eurosonic staat er niet voor niets. Eurosonic/Noorderslag staat bekend als hét showcase-festival waar Europese bands zich presenteren in de hoop om weer voor nieuwe optredens geboekt te worden. Op Eurosonic (woensdag, donderdag en vrijdag) staan de Europese bands, op Noorderslag (op zaterdag) de Nederlandse bands. Al treden er ook Nederlandse bands op, op Eurosonic, want hey, we zijn nog steeds een onderdeel van Europa. Het is een ‘unique selling point’ voor een bijzonder festival.

Eurosonic / Noorderslag dus. Het eerste deel, Eurosonic, wordt al twintig jaar georganiseerd, voorafgaand aan Noorderslag, dat dit jaar voor de dertigste keer georganiseerd wordt. En al dertig jaar is Groningen in dit weekend het bruisende muziekhart van Nederland. In het begin dus allen zaterdag, maar we trappen tegenwoordig al op woensdag af. Vier dagen lang jonge en hippe bandjes die zich presenteren aan een grote groep professionals uit de muziekwereld en aan een nog grotere groep liefhebbers, waaronder die van File Under. Noem een lokaliteit in Groningen en er treedt een bandje op. Al dan niet georganiseerd door Eurosonic / Noorderslag, want zoals gezegd, het bijprogramma is bijna groter dan het festival zelf. Dus ook zonder kaartje komt u ruimschoots aan uw trekken. File Under loopt er weer rond en zal een adequate weergave doen van een dwarsdoorsnede van het festival. Alles zien in onmogelijk, maar Eurosonic / Noorderslag is bij uitstek een festival om rond te zwerven en je te laten verrassen. Is het zaaltje vol, waar dat ene hippe Engelse bandje speelde, dan ga je een deur verder om omver geblazen te worden door een Hongaars shoegazeband. Het kan allemaal! En dit jaar al helemaal, want het “focusland” voor dit jaar is Centraal Oost Europa. Dit jaar focussen we ons dus niet op één land maar op meerdere (Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Macedonië, Roemenië, Servië, Slowakije en Slovenië). En dat levert soms bijzondere inzichten op, in de popcultuur van de betreffende landen. Verwacht dus de komende namen weer een pletfora aan namen, waar u en wij ook nog nooit van gehoord hadden, maar die verrassend fijne muziek maken. En daardoor wellicht binnenkort op een festival of in een zaaltje bij u in de buurt staan. De muziekwereld is immers groter dan de muzikaal redelijk dominante Verenigde Staten. En die wereld wordt gepresenteerd op Eurosonic / Noorderslag…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top