Birds Of Chicago – Real Midnight

Birds Of Chicago - Real MidnightDolf Jansen is niet alleen een hyperactieve cabaretier en hardloper maar heeft ook een fijne muzieksmaak. Zo vernam ik via een van zijn tweets dat Birds Of Chicago een nieuw album heeft. Birds Of Chicago bestaat uit JT Nero en Allison Russell. Die laatste kun je kennen als een van de leden van de Canadese rootsformatie Po’Girl. In 2012 bracht Birds Of Chicago het gelijknamige debuut uit dat al liet horen dat we hier met een duo te maken hebben die het beste van country, blues,soul, folk en gospel mixt. Inmiddels zijn Nero en Russell getrouwd en zijn ze sinds negen maanden de trotse ouders van dochter Ida Maeve. Voor het tweede album Real Midnight wisten ze John Henry als producer te strikken. Gouden zet, Henry weet op dit album het beste in ze naar boven te halen. Werkelijk alles klopt op dit album. Allison Russell zingt verbluffend mooi, wat het mooist te horen is in het a-capella “Bareley”, een gospelachtig nummer, slechts ondersteund door handclaps en tamboerijn. Maar ook in “Kinderspel (Child’s Game)” dat, zoals de titel al doet vermoeden een Nederlandse oorsprong heeft, excelleert Russell. Henry heeft de instrumentatie sober en spaarzaam gehouden maar dat is precies goed, elke noot klinkt exact op de juiste plaats. De elf songs komen grotendeels uit de pen van JT Nero die zich hiermee een groot songschrijver toont. Grootste troef van Birds Of Chicago is hun bloedmooie samenzang. Zoals in het meeslepende titelnummer “Real Midnight”, het lekkere “Remember Wild Horses” en de folky afsluiter “Pelicans”. Niet alleen muzikaal is dit album meer dan geslaagd, ook de albumhoes is prachtig. Het is Allison Russell in stemmig blauw licht maar mocht je dat niet weten, dan zou je een ogenblik kunnen denken dat het een hoes van een album van Billie Holiday is. Real Midnight is een juweel van een album waarop Birds Of Chicago ijzersterke liedjes zo gloedvol en harmonieus brengen dat je van begin tot eind aan hun lippen hangt.

Birds Of Chicago speelt 24 april in Cobblestone in Oldenzaal, 25 april in Paradiso in Amsterdam, 26 april in De Kloveniersdoelen in Middelburg, 28 april in Het Witte Kerkje in Terheijden, 29 april in In The Woods in Lage Vuursche en 9 mei in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

mij=Eigen beheer

File: Birds Of Chicago – Real Midnight
File Under: Adembenemend
File Facebook: [Birds Of Chicago op Facebook]

[spotifyplaybutton play=”https://open.spotify.com/album/5GHxWDb8IF8QNjkPTq5937″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top