I Am Oak – Our Blood

i_am_oak-our_bloodEen beetje onbezonnen was ik wel toen Storm mij vroeg of ik Our Blood, het nieuwste album van I Am Oak, wilde recenseren. Want wat moet je nog zeggen over albums die Thijs Kuijken solo, of met band, onder de naam I Am Oak maakt, als alle voorgaande albums met superlatieven overladen zijn? En ondanks dat I Am Oaks Thijs Kuijken tussen deze plaat en zijn vorige (de opnieuw opgenomen re-release van Ols Songd) een uitstapje maakte met Black Atlantic frontman Geert van der Velde als Black Oak, wijkt de sound op deze plaat muzikaal niet diametraal af van eerder werk. Wat wel afwijkt is de persoonlijke insteek van dit album. De onlangs gereleaste single “Omen” is namelijk opgedragen aan Thijs Kuijkens twee jaar geleden overleden vader. Een thematiek die alle songs op dit album kenmerkt en die dit album daarmee persoonlijker maakt dan voorgaand werk. Verwacht desondanks geen sombere loodzware plaat. Dit album heeft eenzelfde melancholie en verstilde sfeer als eerder werk van I Am Oak. Waarschijnlijk omdat Thijs Kuijken dood niet persé als iets negatiefs ervaart. De mooie setting van het onlangs gehouden Grasnaposky-festival bewijst misschien wel zijn gelijk. Hier liet Thijs Kuijken liedjes van Our Blood; zowel horen in een intieme akoestische 3voor12-sessie als volledig versterkt met band voor de volle Zenderzaal van het Radio Kootwijk-gebouw. Bij zowel de sessie als tijdens de ‘gruizige’ versterkte set bleven de songs fier overeind. Het Radio Kootwijk gebouw werd tijdens deze optredens omringd door het ‘dode (winterse) landschap’ van de Hoge Veluwe. Maar het strijklicht van de laaghangende zon, dat door de hoge ramen van het  Zendergebouw naar binnen viel, voorzag de songs letterlijk van een warme gloed én ‘nieuw levenslicht’. Soms hebben liedjes een mooie setting nodig om volledig tot hun recht te komen. En dat gebeurde op Grasnapolsky op een fantastische manier met de songs van I Am Oaks nieuwste prachtplaat. Thijs Kuijken bewijst eens te meer dat hij een begenadigd songschrijver is, maar met Our Blood; laat hij bovendien horen dat hij zeer persoonlijke durft te zijn.

door: Theo

mij=Snowstar

File: I Am Oak – Our Blood
File Under: I Am Oak brengt (levens)licht in het donker
File Social: [Facebook]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven