Ray LaMontagne – Ouroboros

Ray LaMontagne - OuroborosHet is alweer ruim tien jaar geleden dat ik voor het eerst de prachtige stem van Ray LaMontagne hoorde. In deze tien jaar bracht LaMontagne regelmatig albums uit die wisselend van kwaliteit waren en mijns inziens niet het niveau van zijn eerste twee prachtalbums wisten te evenaren. Zelfs Dan Auerbach, die zijn voorgaande album Supernova produceerde, kon niet het beste in LaMontagne naar boven halen. Voor zijn zesde album Ouroboros strikte Ray LaMontagne Jim James van My Morning Jacket voor de productie. ‘Ouroboros’ is het Griekse symbool voor de eeuwige kringloop van het leven, afgebeeld door een slang of draak die zijn eigen staart opeet. Zo’n titel en de ook al niet alledaagse muzikant James achter de knoppen doet een diepgaand en spiritueel album vermoeden. En dat is het ook. Het album is gericht op vinyl en dus verdeeld in een A en een B kant. Kant A begint wonderschoon met het ruim acht minuten durende en sfeervolle “Homecoming”, gevolgd door de wat meer (blues-)rockende “Hey, No Pressure” en “The Changing Man” dat zonder onderbreking overgaat in het psychedelisch aan Pink Floyd doen denkende “While It Still Beats”. Het nummer heeft een bloedmooi outtro, een hemels zingend gospelachtig koor brengt je bijna in hogere sferen en sluit daarmee kant A af. Kant B telt vier nummers die wat rustiger zijn dan de liedjes op kant A. “In My Own Way” doet denken aan “Us And Them” van Pink Floyd en “Another Day”is een juweel van een klein liedje. Het instrumentale “A Murmuration Of Starlings” is de opmaat voor de melancholische afsluiter “Wouldn’t It Make A Lovely Photograph”. Dit album is ,de ruim veertig minuten die het duurt, eigenlijk één geheel dat in elkaar overvloeit, opgedeeld in acht nummers en bedoeld om in zijn geheel te beluisteren. Ik deed dat afgelopen week meerdere malen en hoorde bij iedere luisterbeurt weer nieuwe mooie dingen die me raakten. Ray LaMontagne weet te ontroeren met zijn schitterende stem die kan raspen, scheuren en bovenal bloedmooi kan zingen. Genoeg gezegd, ik raad je aan om te gaan luisteren en je te laten overrompelen door dit prachtige, sfeervolle album. In deze tijden van Spotify en streaming is het luisteren naar een album in zijn geheel steeds zeldzamer geworden. Ook bij mij maar van Ouroboros heb ik al meerdere keren van begin tot eind genoten. Een album voor, zoals de titel al zegt, de eeuwigheid.

mij=Stone Dwarf

File: Ray LaMontagne – Ouroboros
File Under: Op repeat
File Facebook: [Ray LaMontagne op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Ray LaMontagne]

https://www.youtube.com/watch?v=HukIAJjCFUM

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven