Michael Bradley – Teenage Kicks – My Life as an Undertone

Michael Bradley: Teenage Kicks – My Life as an UndertoneEén van de leukste bandjes die uit de punkexplosie van 1976 omhoog is gekomen blijft The Undertones. Vijf pubers uit het Noord Ierse Derry. Begonnen met akoestische gitaren en bongo’s op de slaapkamer maar dankzij de tijdloze debuutsingle “Teenage Kicks” voor eeuwig verzekerd van een hoofdstukje in het grote muziekgeschiedenisboek. Dankzij de steun van John Peel en hun aanstekelijke melodieuze powerpop veroverden The Undertones Groot-Brittannië, West-Europa en voorzichtig zelfs de U.S.A. Bassist Michael Bradley beschrijft met onderkoelde humor en enige afstandelijkheid de geschiedenis van zijn bandje. Van die vroege jaren tot en met de succesvolle reeks singles, maar ook daarna. Alles komt voorbij: het langzaam verdampende succes door het uitblijven van hits en het fietsen langs Nederlandse weilanden naar de Wisseloord studio’s. Daarbij is vooral een terugkerend thema dat Bradley achteraf concludeert dat het bijna onvoorstelbaar is hoe weinig serieus de jongens hun eigen bandje namen. Haast Brits (ook al zijn het Ieren) is hoe het de vijf heren lukt om nooit ook maar enige emotie aan elkaar te tonen of echt met elkaar te praten over wat ze nu wel en niet met hun bandje willen. Alleen het langzaam vervreemden van zanger Feargal Sharkey (nadat hij merkte dat hij als enige niet-componist flink wat minder centjes verdiende dan de andere bandleden) geeft een beetje blijk van de intermenselijke relaties binnen The Undertones. Saillant detail is het dat juist Sharkey na het stoppen van The Undertones een kortstondige maar zeer succesvolle solo-carrière beleeft. Als ze in 1999 besluiten toch weer met enige regelmaat als The Undertones te gaan optreden wordt zonder discussie Sharkey niet gevraagd, bang als ze zijn ‘dat hij erop zou staan “A Good Heart” te willen zingen’. Teenage Kicks leest makkelijk weg en doet de lezer menigmaal glimlachen want Bradley is een vermakelijk verteller die helaas wel behoorlijk aan de oppervlakte blijft.

The Undertones spelen 8 juni in Paradiso

mij=Omnibus Press

File: Michael Bradley: Teenage Kicks – My Life as an Undertone
File Under: Voor alle fans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top