Joseph Arthur – The Family

Joseph Arthur - The FamilyRegelmatig luister ik via het internet naar verschillende Amerikaanse radiostations. Ik kan het iedereen aanraden, op deze manier heb ik al veel mooie muziek leren kennen voordat het hier in Nederland gedraaid werd, áls het hier überhaupt al opgepikt werd. Afgelopen week gebeurde het weer, het was warm, ik had net vakantie en lag een beetje weg te dommelen met de zender WXPN op de achtergrond. Voordat ik echt in slaap viel werd ik gewekt door een erg mooi liedje. De playlist vertelde me dat het “You Keep Me Hanging On” van Joseph Arthur was. Typisch zo’n naam waar ik wel van gehoord heb maar waarvan ik de muziek niet echt ken. Emo folkrock las ik ergens als beschrijving van zijn muziek. Ik kan me daar wel in vinden. Het liedje dat ik hoorde bleek op zijn net uitgebrachte album The Family te staan, zijn elfde al, en inderdaad, Arthur blijkt een meester te zijn in schitterende melodieuze emo folkrocksongs. De dertien liedjes zijn allemaal geschreven op een Steinway piano uit 1912 die Arthur op de kop had weten te tikken. Het instrument had generaties lang bij dezelfde familie in Connecticut gestaan tot het moment dat de familie de piano door omstandigheden niet langer kon houden. Via via kwam het instrument bij Joseph Arthur in New York terecht. Hij had net na een gesprek met een vriendin over een vervelende scheiding het idee opgevat om een album over families te maken en alle aspecten en relaties die daarmee verweven zijn. Het moest waarschijnlijk zo zijn dat de songs vervolgens allemaal geschreven zijn op een piano die decennialang bij dezelfde familie heeft gestaan. Het album gaat niet specifiek over zijn eigen familie, al vormde dat uiteraard wel een welkome inspiratiebron, maar zou over elke familie kunnen gaan. Herkenbaar voor iedereen dus en dat is ook de kracht van dit album. Arthurs prachtige songs klinken heel persoonlijk en komen dichtbij, je zou ze zelf meegemaakt kunnen hebben. Het zijn dertien melodieuze en emotionele liedjes met de Steinway piano als basis en waarvan sommige gitaarpartijen me soms deden denken aan die van Eric Clapton ten tijde van Derek & The Dominoes. Ik zou van alles over zijn liedjes kunnen zeggen maar dat heeft Joseph Arthur zelf al uitgebreid gedaan op zijn site. Luister vooral zelf zoals ik dat ook deed en keer op keer blijf doen. The Family is nu al een van mijn favorieten van 2016 en mijn kennismaking met het talent van Joseph Arthur.

mij=Real World

File: Joseph Arthur – The Family
File Under: Universeel familiealbum
File Facebook: [Joseph Arthur op Facebook]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven