Bat For Lashes – The Bride

Het jaar is alweer bijna voorbij en dus werd het zo langzaamaan hoog tijd dat ik mijn jaarlijstje eens ging maken. Ik vond het dit jaar niet eenvoudig. Vorig jaar wist ik meteen na één keer horen van Sound & Color van Alabama Shakes dat het mijn nummer 1 zou worden. Dit jaar wist ik het eigenlijk helemaal niet. Ik bekeek wat jaarlijstjes van anderen en zag bij een van hen The Bride van Bat For Lashes, het alter-ego van de Brits-Pakistaanse Natasha Khan, op nummer 2 staan. Omdat ik dit album nog niet kende zette ik het maar eens op. En toen gebeurde wat eigenlijk in heel 2016 nog niet was gebeurd met een album. Het was liefde op het eerste gehoor. The Bride is een conceptalbum over een bruid wiens bruidegom op weg naar het altaar overlijdt bij een auto-ongeluk. De bruid besluit alleen op huwelijksreis te gaan en verwerkt op die manier de verschrikkelijke wending in haar leven. Het album vertelt het verhaal in chronologische volgorde en zou zo de soundtrack van een film kunnen zijn. Vanaf het aanzoek in “I Do”, het nare voorgevoel van de bruidegom in “Joe’s Dream” tot het moment dat de bruid het vreselijke nieuws krijgt in “In God’s House”. Dan de huwelijksreis alleen in “Honeymooning Alone” en het dealen met wat er gebeurd is in het bloedmooie “Never Forgive The Angels” en “Close Encounters” en toch uiteindelijk hoop in “I Will Love Again” en “Clouds”. De muziek is uiterst sober, donker en melancholisch. Synths en elektronica geven het een sobere en kille sfeer maar klassieke instrumenten als piano, strijkers en harp compenseren dat met een warm en rijk geluid. Die combinatie past prima bij het onderwerp van dit thema-album en de teksten, die je er eigenlijk bij het luisteren naast zou moeten leggen en als een soort filmscript mee kunt lezen. Dit zou echter allemaal niet zo mooi zijn zonder de prachtige stem van Natasha Khan. Haar stem is zo vol emotie en bevlogen dat ik het me haast niet kan voorstellen dat dit een geheel fictief verhaal is dat ze vertelt. Ongelofelijk dat ik dit album zo weinig tegenkom in menig jaarlijstje. Ze heeft er mij vanaf het eerste nummer mee ontroerd en me het hele album vastgehouden. En zo kon ik op de valreep maar nog op tijd aan mijn jaarlijstje, dat inmiddels alleen nog een overtuigende nummer 1 mistte, de overtuigende koploper toevoegen.

mij=Parlophone

File: Bat For Lashes – The Bride
File Under: ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’
File Facebook: [Bat For Lashes op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Bat For Lashes]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven