The Dears – Times Infinity Volume One

Toeval bestaat niet. Onlangs hoorde ik het prachtige “Lost In The Plot” van de Canadese band The Dears op de radio. Het nummer staat op het album No Cities Left uit alweer 2003 dat ik destijds vaak gedraaid heb. Ik vroeg me af of ze eigenlijk nog wel bestonden. Weliswaar hadden ze in de tussentijd nog drie albums gemaakt maar deze hadden niet zo’n impact op me als No Cities Left en het laatste album Degeneration Street stamt alweer uit 2011. Kort daarna las ik dat ze in 2015 een album uitgebracht hadden in Noord-Amerika maar om de een of andere (vast juridische) reden is Times Infinity Volume One nu pas in Europa uitgebracht. Hoe het komt weet ik niet maar bijna alle muziek die uit Canada komt kan vrijwel automatisch op mijn kwaliteitsstempel rekenen. Zo ook die van The Dears uit Montreal wiens melancholische indiepop me heel erg beviel. Ik had zin in weer een album van The Dears. Maar na een paar luisterbeurten kan ik mijn gevoel nog het beste omschrijven als vertwijfeld. De teksten zijn aardedonker wat songtitels als “We Lost Everything”, “Here’s to the Death of All the Romance” en “Hell Hath Frozen in Your Eyes” al doen vermoeden. Zanger Murray Lightburn zingt nog steeds prachtig, in “To Hold and Have” croont hij bijna maar wat is het een wonderschoon melancholisch liedje. Een liedje met een simpel melodielijntje als “Face Of Horrors” had van mij dan weer niet gehoeven of afsluiter “Onward and Downward” waarin toetseniste (en Lightburns vrouw) Natalia Yanchak de zang voor haar rekening neemt. Haar stem is er niet een die je onthoudt, in tegenstelling tot die van haar man. Ook vraag ik me de hele tijd af waar ze het nu over hebben. Over het eind van de wereld? Over de angst om alleen achter te blijven? Misschien zelfs wel over religieuze issues? Ik kom er niet achter en word muzikaal ook heen en weer geslingerd tussen echt goede en pakkende songs (“Here’s to the Death of All the Romance”, “We Lost Everything”) en veel mindere goden die alle kanten op gaan. Wat willen The Dears met dit album? En wat vind ik er van? Ik heb er geen sluitend antwoord op. Naar verluidt ligt Times Infinity Volume Two al klaar. Ik hoop dat The Dears me met dat tweede deel weer net zo kunnen boeien als in 2003 en dat het ook verduidelijkt wat ze nu precies met dit eerste deel wilden zeggen.

mij=Dangerbird

File: The Dears – Times Infinity Volume One
File Under: In de war
File Facebook: [The Dears op Facebook]
File Twitter: [Tweets van The Dears]

The Dears zijn deze week in Nederland en spelen:

Zaterdag 18 februari in Rotown, Rotterdam
Zondag 19 februari in Paradiso, Amsterdam
Maandag 20 februari in Doornroosje, Nijmegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven