Tift Merritt – Stitch Of The World

In 2002 debuteerde Tift Merritt uit Houston, Texas met Bramble Rose, een veelbelovende en fijne alt.countryplaat. In de vijftien jaar die volgden bracht ze nog vier albums uit maar verdween ze een beetje uit beeld bij mij. Volledig onterecht, naar nu blijkt. Stitch Of The World, haar inmiddels zesde album, is er één die regelrecht toegevoegd kan worden aan de eredivisie van de rootszangeressen van nu. Het album gaat grotendeels over de scheiding van haar voormalige drummer Zeke Hutchins. Merritt had er na haar laatste album Traveling Alone uit 2012 tropenjaren opzitten door twee jaar onafgebroken te toeren als bandlid van Andrew Bird, samen te werken met Hiss Golden Messenger een album te maken met klassiek pianiste Simone Dinnerstein. En passant kwam daar dus ook een scheiding bij en kreeg ze een dochter. Om alles weer op een rij te zetten trok Merritt zich terug op een afgelegen ranch in Texas. Door het verwerken van haar scheiding liet ze bepaalde dingen los zodat ze weer verder kon, dat is in een notedop het thema van het album. Merritt wordt bijgestaan door ook al niet de minste muzikanten zoals gitarist Marc Ribot, drummer Jay Bellarose en pedal steel-gigant Eric Heywood. Goede vriend Sam Beam (Iron &Wine) produceerde het album. Tift Merritt verenigt de country van Emmylou Harris (“My Boat”, “Love Soldiers On”, “Icarus”) en de singer-songwriterfolk van Patty Griffin (“Heartache Is An Uphill Climb”, “Proclamation Bones”) in haar stem. Ze kan echter gerust aanschuiven naast deze twee dames want zowel de tekst als muziek is op Stitch Of The World van hoog niveau. Overwegend verstilde countryfolk maar twee keer gaat het gas er een beetje op, in het bluesy “Dusty Old Man” en “Proclamation Bones”. Het album sluit intiem af met drie prachtige akoestische liedjes waarop Sam Beam meezingt en die twee stemmen kleuren heel mooi bij elkaar. Stitch Of The World is een uitstekend album dat mij meteen overtuigd heeft van het grote talent van Tift Merritt en me gelijktijdig heeft doen afvragen waarom ik haar de afgelopen vijftien jaar niet vaker gehoord heb.

mij=Yep Roc

File: Tift Merritt – Stitch Of The World
File Under: Uit de schaduw
File Facebook: [Tift Merritt op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Tift Merritt]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven