The Dutch – Four

The Dutch - FourHet komt goed uit dat mijn platenspeler weer werkt, nadat de aandrijfriem is vervangen. Ik besluit om maar eens de mini-lp This Is Welfare van The Dutch uit de platenkast te trekken. Het blijft een fijne release, en ook al stamt het uit 1984 de new wave voelt niet gedateerd. Dit ondanks de keyboards die bij mij vaak wel dit gevoel geven. Het is echter de opmaat naar een nieuwe release van The Dutch. De heren kwamen nadat ze er in 1987 de brui aan gaven weer in 2014 bij elkaar en brengen nu hun vierde release uit getiteld Four. The Dutch gaat niet verder waar ze waren gebleven ‘We got back together to create new music that sounds like… nothing we have ever made before.’ En inderdaad het geluid is niet te vergelijken. Nou hoeft dat niet erg te zijn. Maar opener “Money” is wat mij betreft een niet al te geslaagde start. Geluidsgrappen met een weggedraaide gitaar, een stukje gedateerde rap, dit is geen 1984, maar ook geen 2017 (oké, het album kwam eind 2016 uit). Wat dat betreft bevalt het aansluitende “Brighton Hove” beter. Ligt lekker in het gehoor, het gepingel is subtiel maar mooi en de blaaspartijen zijn een plus. Deze lijn wordt doorgetrokken in “Fine Shields We Are” waar de gitaarpartij de extra lading is. Er zit echter een of ander knispergeluidje op de achtergrond van de zang dat me irriteert. Verder gaat het wat saai verder tot “Fine Shields We Are’ en de gitaar opengetrokken wordt. De drums zijn echter veel te ver naar voren gezet met een jaren tachtig-echo en verder is het nummer ook niet erg interessant. Jammer. Ik haak weer aan bij het liefelijke “This Train Is About To Explode” dat misschien wel het prijsnummer is van dit album. Of het afsluitende “Father” dat me inclusief hoorn, orgel en achtergrondvocalen ook wel bevalt. Maar al met al, vind ik het maar een slappe plaat. Eigenlijk had ik dit niet willen schrijven, want ik had dus wel verwachtingen. Misschien was een reünie wel een goed idee, maar had dit nieuwe plaatwerk achterwege moeten blijven. En als het dan al had gemoeten in een veel kortere versie dan deze 53 minuten. Die mini-lp’s waren zo gek nog niet.

Op 2 april 2017 verzorgen ze een in-store optredens bij Plato Deventer (aanvang 14:30 uur) en Plato Apeldoorn (aanvang 17:00 uur).

mij=Eigen beheer

File: The Dutch – Four
File Under: Vroeger was alles beter
File Social: [Facebook]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven