Josienne Clarke & Ben Walker – Overnight

Rough Trade

Tegenwoordig wemelt het van de singer-songwriters. De verstilde liedjes die de meesten maken worden weleens folky genoemd, daarbij verwijzend naar de folk die in de jaren zeventig populair was. Er zijn echter nog maar enkelen die echt die klassieke folk als basis hebben en teruggrijpen naar het geluid van toen. De Britse Josienne Clarke en Ben Walker doen dat met verve. Overnight is het vierde album van de zangeres en gitarist en kwam vorig jaar herfst al uit maar is te bijzonder om te laten liggen. Het album start met het warme en rijk geïnstrumenteerde “Nine Times Along” waarin meteen al de mooie stem van Josienne Clarke opvalt. Een stem die je aan folkheldinnen als Sandy Denny en June Tabor doet denken. Na de opener worden de liedjes iets soberder maar niet minder mooi. Bijzonder fraai is het meanderende “Dawn Of The Dark” waarin zelfs een blokfluitsolo, normaal gesproken een instrument waarvoor ik hard wegren, helemaal op zijn plek is. Huiverig was ik wel even toen ik zag dat ze het sublieme “Dark Turn Of Mind” van Gillian Welch & David Rawlings coverden. Daar moet je mijns inziens eigenlijk niet aankomen maar het moet gezegd, hun versie is prima. Evenals hun versie van “Weep You No More Sad Fountains”, een traditional van John Dowland wiens versie uit de achttiende eeuw stamt, en “Milk And Honey” van Jackson C. Frank. Het gedicht “Sleep” van Ivar Gurney bewerkten ze tot een song en lijkt wel een klassiek stuk. Buiten al deze traditionals geven Clarke & Walker ook meerdere malen hun eigen visitekaartje af met smaakvolle eigen composities zoals het eerder genoemde “Dawn Of The Dark” of titelsong “Overnight”waarin goed te horen is dat Ben Walker een meer dan verdienstelijk gitarist is. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het album op de tweede helft mij soms iets te sober wordt waardoor saaiheid op de loer ligt. Dit is slechts een klein puntje van kritiek. Overnight is een zeldzaam mooi album en uniek in zijn soort in deze tijd van muzikale eenheidsworst.

File: Josienne Clarke & Ben Walker – Overnight
File Under: Puur
File Facebook: [Josienne Clarke & Ben Walker op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Josienne Clarke]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven