Ian Fisher – Koffer

Snowstar Records

Dat het derde album van de van oorsprong Amerikaanse singer-songwriter Ian Fisher Koffer heet is begrijpelijk. Fisher is geboren en getogen op een boerderij in Missouri maar verliet de Verenigde Staten op zijn eenentwintigste om muziek te gaan maken in Europa. Hij is in Europa gebleven en trekt sindsdien als een soort troubadour met zijn liedjes van land tot land met momenteel Wenen als vaste verblijfplaats. In de loop der jaren heeft Fisher zo rond de duizend liedjes geschreven en zodoende is de koffer de rode draad in zijn leven: hij reist Europa door met een koffer met bagage maar vooral een koffer vol liedjes. In 2015 debuteerde hij met het geslaagde Nero. Opvolger Koffer is een collectie van songs die Fisher het afgelopen decennium maakte en in de laatste vijf jaar zijn opgenomen. Wat meteen opvalt is dat die hoge liedjesproductie van Fisher er voor heeft gezorgd dat hij het songschrijven goed onder de knie heeft. De elf liedjes op Koffer zijn melodieus, hebben een duidelijke kop en staart en gaan door al zijn omzwervingen ook nog ergens over. Zoals “Settlin’ In”‘, geschreven op een geleende banjo en uiteindelijk klonk als Fishers zelfverklaarde goddeloos kerklied, “If You Wanna Stay” over het dronken geflirt wat hij in de Alpen vaak zag maar ook over een meisje uit zijn jeugd in Missouri in “Hail Mary”. Ik hoor Fisher het echter liever klein en sober houden zoals in het prachtige “Thinkin’ About It” dat hij schreef nadat hij het niet meer zag zitten na een onbeantwoorde liefde van een meisje in Amsterdam. Wanneer het gas erop gaat vervormt Fishers stem zich in een schel geluid dat bijna gekrijs is en daarmee zingt hij een liedje als “Candles For Elvis” om zeep. Ook kan hij maar beter nooit meer in het Duits zingen. Marlene Dietrichs “Koffer” klinkt potsierlijk in het Amerikaans/Duits van Fisher. Wanneer Fisher het bij zijn moederstaal houdt en niet te veel de rocker uithangt, dan komen er ongetwijfeld koffers vol mooie liedjes bij.

File: Ian Fisher – Koffer
File Under:Troubadour
File Facebook: [Ian Fisher op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Ian Fisher]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven