The Cubical – Blood Moon

Halfpenny/Kroese Records/Cargo Records

BehangetjeDat een aantal jaren geleden Dan Wilson, voorman van The Cubical, solo zijn muziek bracht, leek me een signaal dat er weer eens een band opgedoekt was. Niets blijkt minder waar, want er is weer een nieuw album (de vierde) van deze Liverpoolse mannen. Dat heeft in Nederland vast tot enig gejuich geleid, want ze hebben hier toch wel enige aanhang. Sterker nog, ze hebben deze release zelfs (mede) op een Nederlands label (Kroese Records) uitgebracht. Het vijftal brengt garageblues met een soulrand, waarbij de stem van Wilson wat heeft van die van Tom Waits of Captain Beefheart. Zo’n stem die wel een fles whiskey gezien heeft. De vraag of The Cubical er niet beter mee had kunnen stoppen wil ik wel meteen beantwoorden: absoluut niet. Blood Moon is misschien wel hun beste. In opener “All Ain’t Well” is het nog een beetje de kat uit de boom kijken in deze Caveaans aandoende track waar het dansen nog schoenstarend plaats vindt. Hierna gaat de Beefheart-(blues)rockmachine los in “I Believe It When I Love You”, en die is al niet kinderachtig, aangevuld met een stel blazers die goed werk verrichten. “Blood Moon” houdt dit aansluitend vast en zo gaat de plaat opzwepend verder om dan in de vijfde track “In Your Eyes” even weer de rust op te zoeken. Maar de rust duurt niet lang, want in “Con Man 52” gaat het weer uptempo verder. De volgende nummers blijven sterk, om het dan na bijna veertig minuten het helemaal stil te laten worden. Het is over. Ik wil even bijkomen van een band in bloedvorm, songmateriaal dat er mag zijn, en een productie van Keith Thompson die het vastgelegd heeft alsof het voor je neus plaatsvindt en dan ook nog aandacht heeft voor de details. Sterke plaat die wel wat volume mag om binnen te laten komen.


File: The Cubical – Blood Moon
File Under: Bloedmooi

File Social: [Twitter] [Facebook]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven