Lowlands 2017 Voorpret


lowlands
Laten we aftrappen, met wat clichés. 25 jaar Lowlands. Wat worden ze snel groot, hé? 25 jaar Lowlands en eigenlijk ook al 25 jaar toonaangevend. Het is niet voor niks dat de grote dagbladen, NRC, Volkskrant en het Parool uitpakken met grote specials. 3Voor12 is er natuurlijk, want zonder 3voor12 geen festival en 3FM is ook al jaren niet meer weg te denken. Waarmee het wel duidelijk is, dat Lowlands een niet meer weg te denken bolwerk is in de hedendaagse Nederlandse popcultuur. 25 jaar Lowlands betekent duizenden bandjes, honderdduizenden bezoekers, miljoenen biertjes, van diverse merken en onnoemelijk veel goede herinneringen. Alleen maar goede herinneringen. File Under was er niet vanaf het begin bij, we bestonden nog niet eens in 1992, maar we hebben toch aardig wat afleveringen van Lowlands gecoverd. En er nog meer bezocht. We gaan ook dit jaar weer.

25 jaar Lowlands dus. Een geschiedenis van 25 jaar die niet geheel zonder de nodige groeipijnen gingen. De eerste aflevering, twee podia een beperkt aantal bands ging al bijna niet door en het duurde even voor het festival een financieel solide koers draaide. Tussendoor zijn er periodes van grote hoogten tot en met redelijke diepgang geweest. De details zal ik niet herhalen, die vindt u in de eerder gememoreerde overzichten. Jaren dat het uitverkocht was, voor er een band bekend was. Maar ook waardoor de organisatie ook wat gemakzuchtig leek te worden. Een stuk van Llowlove doet de grote man van Lowlands, Eric van Eerdenburg nog steeds pijn, maar legde wel de vinger op de zere plek. En was een wake-up call voor de organisatie. Sinds die tijd is de programmering weer dynamischer en de aankleding van het terrein beter. De laatste twee jaar behoren weer tot de betere festivaljaren. En op haar 25ste, maakt Lowlands, volgens de organisatie een nieuwe stap met een geheel vernieuwde huisstijl, voor het eerst sinds 23 jaar niet van de hand van Peter Te Bos. En met een nieuwe Alpha. De schoorstenen blijven gelukkig, een baken van vertrouwen, als je aan komt lopen. De website blijft helaas nog steeds onleesbaar, een punt dat helaas nog niet verbeterd is.

Een vast gegeven van Lowlands is het zeuren over het programma. Doen we niet. Vroeger was alles beter en dat roepen we over 25 jaar ook weer, als we terugkijken naar de 25ste aflevering van Lowlands. Bovendien is Lowlands geen headline festival. Lowlands is een festival van blokkenschema’s vol conflicterende belangen. Zijn de blokkenschema’s een uitvinding van Lowlands? Er is geen festival in de wereld dat zulke duidelijk en leesbare schema’s maakt als Lowlands! Blokkenschema’s waarvan je de helft niet gaat zien omdat je die ene band toch erg goed bleef, zodat je er langer bleef hangen, je die oude vriend van zes Lowlands geleden onderweg tegen kwam en bij moest praten, onverwacht honger kreeg, er is keuze voldoende, de tent vol is en omdat je te lang in de Bijzondere Bierenbar bleef hangen. Lowlands is het leven. Keuzes maken en die pakken goed of minder goed uit. Maar aan het eind gaan we met goede herinneringen weer naar huis. File Under heeft er weer zin in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven