Emily Saliers – Murmuration Nation

Eigen Beheer

In de dertig jaar dat het folkrockduo Indigo Girls nu al bestaat, maakte Amy Ray vijf soloalbums waarop ze muziek maakte die wat steviger was dan die van Indigo Girls. De andere Indigo Girl, Emily Saliers, stelde naar eigen zeggen een solo-uitstapje lang uit omdat ze het simpelweg té eng vond zonder Ray. Het idee was er al veel langer en uiteindelijk heeft ze nu op haar 54’ste jaar haar angst overwonnen en het gewoon gedaan. Saliers groeide op in een gemengde wijk in New Haven en was daar omringd door de grooves van hiphop en R&B, die ze zelf ‘body music’ noemt en waar ze nog altijd van houdt. Voor haar solo-debuut wilde ze wat groovier muziek maken. In violiste Lyris Hung vond ze een producer die wel wat kon met ritmes, loops, soundcapes en Saliers’ mooie melodieën. Maatschappijkritisch was ze altijd al in haar teksten voor The Indigo Girls en dat is ze solo ook. “OK Corral” gaat over het wapenbezit in Amerika en de desastreuze gevolgen die daaruit voort kunnen komen, “Fly” over de verdeeldheid in de Verenigde Staten na de verkiezing van Trump. In dit nummer komt ook de albumtitel ‘murmuration nation” voor. A murmuration of birds staat voor een zwerm vogels en Saliers gebruikt dat als metafoor voor een grote groep mensen (murmuration nation) die na zo’n desastreuze gebeurtenis als de presidentsverkiezing als natie massaal in opstand kan komen zoals bijvoorbeeld gebeurde bij the women’s march. Natuurlijk zijn er ook liedjes over het leven en de liefde zoals het mooie “Serpent Love”, “Sad One”, “Slow Down Day Friend” en het wonderschone “Train Inside”, het nummer dat nog het meest in de buurt komt van haar werk met The Indigo Girls. Die folkrock is wat meer op de achtergrond op Murmuration Nation en zowaar, het album groovet en is ritmisch. Dat is voor een groot deel te danken aan de medewerking van Living Colour-drummer Will Calhoun, bassiste Clare Kenny en bassist Tim Lefebvre die onder anderen schitterde op David Bowies zwanenzang Blackstar en de co-productie van Tom Morello. Dat Emily Saliers de mooiste songs met prachtige, verhalende teksten maakt wist ik al heel lang, maar dat ze ook ritmische songs die grooven in zich heeft wordt duidelijk op Murmuration Nation. Dat maakt van dit album geen tussendoortje, maar een waardevolle aanvulling op het toch al omvangrijke en imposante oeuvre van Emily Saliers.

File: Emily Saliers – Murmuration Nation
File Under: Verfrissend
File Facebook: [Emily Saliers op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Emily Saliers]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven