Nicole Atkins – Goodnight Rhonda Lee

Single Lock

Wonderlijk toch hoe het kan gebeuren dat er bepaalde muzikanten zo onder de radar blijven en niet de aandacht krijgen die ze eigenlijk wel verdienen. Neem nu Nicole Atkins. Ik ken weinig zangeressen die zo bloedmooi, hartstochtelijk en smachtend kunnen zingen. ‘Happy people have no stories’ wordt wel eens gezegd en wellicht dat dit haar doorleefde zangstijl verklaart. Atkins was namelijk behoorlijk verslingerd aan de alcohol. In 2015 besloot ze dat het zo niet langer kon en kickte ze af in een ontwenningskliniek. Daar ontmoette ze een hiphopproducer die haar ogen opende. Hij vertelde haar dat ze heel goed is maar dat ze moest stoppen met de ‘indierock-bullshit’ die ze tot dan toe maakte en zich moest richten op wat ze IS, een soulzangeres. Dat had de man heel goed gezien. Op haar vierde album Goodnight Rhonda Lee, Rhonda Lee was eerst haar bowlingnaam en later haar alias wanneer ze dronken was, neemt Atkins afscheid van de indierock en de alcohol. En wat een schot in de roos is dat. Atkins klinkt als een eigentijdse mix van Bobbie Gentry, Dusty Springfield en Glenn Campbell. Een snufje country, een beetje jazz en blues maar vooral heel veel soul in de meest melancholieke zin van het woord. Het lijkt alsof de jaren zestig herleven in soulpopnummers als “Listen Up”, “Sleepwalking” en “Darkness Falls So Quiet”. Nog mooier is het als Atkins wat gas terugneemt zoals in “Colors” of wanneer ze bijna gaat croonen in het prachtige “A Night Of Serious Drinking”. Maar Nicole Atkins komt het best tot haar recht als ze zwoegt, smacht en smeekt zoals in het schitterende, samen met Chris Isaak geschreven, “A Little Crazy” en iets ingetogener in afsluiter “A Dream Without Pain”. Het heeft tien jaar, drie albums en een alcoholverslaving gekost voordat Nicole Atkins haar ware vorm vond. Goodnight Rhonda Lee sluit haar benevelde periode af en is het eerste album van Atkins waarop echt alles klopt.

File: Nicole Atkins – Goodnight Rhonda Lee
File Under: Voltreffer
File Facebook: [Nicole Atkins op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Nicole Atkins]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top