Tyler Childers – Purgatory

Thirty Tigers

Een country-album met de titel Purgatory, dat belooft vast heavy shit te worden. Purgatory betekent immers vagevuur. Gelukkig blijkt het allemaal niet zo dreigend te zijn als het lijkt. Childers is een 26-jarig talent uit Kentucky. In 2011 debuteerde hij als negentienjarige met Bottles And Bibles. Voor opvolger Purgatory kroop Sturgill Simpson in de huid van producer. Zijn invloed is hoorbaar in de tien mooie countryliedjes op dit album. Maar het is vooral de getalenteerde Childers zelf die hier de dienst uitmaakt. Zijn songs zijn verhalend en goed en zijn stem is lekker rauw en knauwend. Het doet me denken aan Steve Earle in zijn jonge en beste jaren. Purgatory laat, kort gezegd, stap voor stap de ontwikkeling horen van de rebel Childers die niet vies is van alcohol en een snuif (“I Swear (To God)”) die doorzet na grote tegenslagen (“Born Again”) en langzaamaan volwassen wordt (“Whitehouse Road”). Hij ontmoet zijn grote liefde (“Honky Tonk Flame”), komt in rustiger vaarwater, gaat zelfs mediteren (“Universal Sound”) en wordt uiteindelijk een gelukkig getrouwd man (“Lady May”). In het titelnummer “Purgatory” wordt het centrale thema nog eens goed uitgelegd. De hel leek de enige uitweg voor ‘sinner’ Childers maar door zijn katholieke vriendin leerde hij dat er nog een uitweg is middels het vagevuur waar fouten niet definitief zijn. Een soort tussenfase. Tyler Childers vergelijkt dit proces met de fase waarover dit album gaat, de periode in de tijd dat hij zijn ouderlijk huis verliet en op eigen benen ging staan. Het vallen en opstaan waarmee dat vinden van je eigen leven en plek gaat is zijn eigen ‘purgatory’, ofwel ‘hell with hope’ zoals hij dat zelf omschrijft. Vorig jaar rond deze tijd was Honest Life van Courtney Marie Andrews het eerste muzikale hoogtepunt van dat jaar, dit jaar valt die eer te beurt aan Purgatory, een album dat ik keer op keer opzette en steeds mooier vond worden. Andrews’ album belandde uiteindelijk op 1 in mijn jaarlijst van 2017, ben benieuwd hoe ver Tyler Childers dit jaar uiteindelijk gaat komen. Ik voorspel ver, heel ver.

File: Tyler Childers – Purgatory
File Under: Hell yes!
File Facebook: [Tyler Childers op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Tyler Childers]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven