First Aid Kit – Ruins

Columbia

Toen de Zweedse gezusters Söderberg van First Aid Kit alweer vier jaar geleden hun derde album Stay Gold op het grote label Columbia uitbrachten was ik even bang dat ze voorgoed een knieval hadden gedaan voor het grote publiek. De sound was gelikter en hun voorkomen ook. Het deed hen geen kwaad, single “My Silver Lining” werd een grote hit en de dames toerden door Amerika en vele andere plekken op de wereld. Keerzijde was dat de zussen elkaar op den duur even goed zat waren en de langdurige relatie van Klara op de klippen liep. Kennelijk heeft dat voor een soort reset gezorgd want op het vierde album Ruins is de popsound wat meer naar de achtergrond verdwenen en focussen ze zich meer op rootsmuziek. Producer Mike Mogis, die de vorige twee albums produceerde, is ingeruild voor Portlands finest Tucker Martine (The Decemberists, Neko Case, My Morning Jacket, Laura Veirs) en ze worden muzikaal bijgestaan door veteranen Peter Buck (REM), Glenn Kotche (Wilco) en McKenzie Smith (Midlake). Gezamenlijk kleuren zij de songs prachtig in. Ruins is de weerslag van zware jaren, een verbroken relatie en misschien wel het verlies van de onschuld. Bij vluchtige beluistering kunnen de tien liedjes wat oppervlakkig overkomen. Maar schijn bedriegt, beluister dit album niet als achtergrondmuziek maar vaak en grondig, desnoods met koptelefoon. Ruins bevat de beste, meest melancholische en hartverscheurendste songs die de zusjes maakten. Zo’n liedje als “Fireworks” dat héél meezingbaar is maar o zo onweerstaanbaar. Of het venijnige “It’s A Shame”, de mooie countrysong “Postcard” of het schitterend met strijkers gearrangeerde “My Sweet Love”. De relatiebreuk van Klara wordt prachtig bezongen in titelsong “Ruins” en in het juweel “To Live A Life”. De grootste troef van First Aid Kit is nog steeds hun bloedmooie (samen)zang die weer een stukje doorleefder klinkt. Om een album met de titel Ruins te maken heeft het leven wat meer over de zussen heen moeten gaan met alle ups en downs die daar bij horen. Het levert hun mooiste album op dat ik nu al koester.

File: First Aid Kit – Ruins
File Under: Pleister voor gebroken harten
File Facebook: [First Aid Kit op Facebook]
File Twitter: [Tweets van First Aid Kit]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven