Mary Gauthier – Rifles & Rosary Beads

Thirty Tigers

In de aflevering van ‘Ilse’s Veranda’ waar Barry Hay bij Ilse DeLange in Nashville op bezoek was, werd aandacht besteed aan het project ‘SongwritingWith: Soldiers’. Oorlogsveteranen krijgen daar de kans om hun oorlogtrauma’s te verwerken door ze om te zetten in songs. Indrukwekkend initiatief. Muzikant Darden Smith zette het project op en vroeg Mary Gauthier of ze deel wilde nemen. Na zes albums waarop ze haar persoonlijke ellende verwerkte, is Rifles & Rosary Beads het resultaat van de samenwerking met oorlogsveteranen en hun families en staan hún verhalen centraal. Geen heroïsche of pattriotistische verhalen op dit album maar verhalen over nooit helende oorlogswonden die in het dagelijks leven na de strijd misschien nog wel het meest pijn doen (“Soldiering On”, “The War After The War”). Schrijnend zijn de verhalen van jonge soldaten die van niks wisten toen ze uitgezonden werden en in één klap getekend voor het leven waren (“Brothers”, “Still On The Ride”). “Bullet Holes In The Sky” is het verhaal van Desert Storm verteraan Jamie Trent die een veteranenparade in Nashville bijwoont waar alle soldaten geeërd worden die vervolgens zonder pardon weer uitgezonden worden. “Iraq” is vanuit het oogpunt van een vrouwelijke soldaat geschreven die niet alleen tegen de fysieke vijand moest vechten, maar ook tegen het macho-gedrag van haar mannelijke collega-soldaten. Mary Gauthier vertelt deze verhalen op grandioze wijze, rustig en beheerst, net als de muziek die ingetogen en slepend is. Nergens wordt het pathetisch of over the top. Integendeel, Rifles & Rosary Beads is een prachtig album geworden dat heel veel te zeggen heeft en eigenlijk verplichte kost zou moeten zijn voor elke Amerikaan, te beginnen bij die ene in het Witte Huis.

File: Mary Gauthier – Rifles & Rosary Beads
File Under: Oorlogswonden
File Facebook: [Mary Gauthier op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Mary Gauthier]

One comment

  1. Pingback: Jaimee Harris – Red Rescue – File Under: New Music

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top