Buffalo Tom – Quiet And Peace

Buffalo Tom - Quiet And PeaceIn de jaren negentig beleefde ik mijn twintiger jaren. De wereld lag aan mijn voeten en ik deed onvergetelijke muzikale herinneringen op. In sneltreinvaart zijn we nu ineens een halve eeuw verder. Zo was ik afgelopen jaar juni in Paradiso bij het 25-jarig bestaan van Let Me Come Over, het legendarische doorbraakalbum van Buffalo Tom uit Boston. Destijds heb ik dat album grijsgedraaid en toen ze het afgelopen zomer integraal speelden was ik weer even terug in 1992. De drie heren van Buffalo Tom waren natuurlijk ook 25 jaar ouder maar daar was weinig van te merken. Ze kondigden toen aan al ruim zeven jaar te werken aan een nieuw album. Dat album, Quiet And Peace, is er nu dan eindelijk. Het is hun negende plaat in de ruim dertig jaar dat ze nu bestaan. Erg productief zijn ze dus niet maar áls er dan een album komt, dan is het ook goed. Op Quiet And Peace pakken ze de draad van de nineties moeiteloos weer op. Bijna drie kwartier is het alsof de tijd stil heeft gestaan, en met bonustracks een klein uur, prachtige melodieuze rock die mij toen pakte en nu weer heel goed bevalt. Is er dan helemaal niks veranderd? Ja en nee. Af en toe hoor je ergens wat toetsen en hier en daar vrouwelijke achtergrondzangeressen. “See High The Hemlock Grows” is zelfs een prima duet van bassist Chris Colbourn met Sarah Jassop. Mijns inziens zijn dat prima toevoegingen aan het al bestaande recept van onweerstaanbare melancholische rocksongs. Gitarist Bill Javonitz en bassist Chris Colbourn nemen om beurten de leadzang voor hun rekening. Hoogtepunten vind ik het zinderende “Freckles” dat heel spannend naar een climax toe meandert, het melancholische “Overtime” en het meeslepende “Least That We Can Do”. Javonitz en dochter Lucy sluiten met Colbourn het album af met een prachtige cover van Simon & Garfunkels “The Only Living Boy In New York”. Quiet And Peace staat vol met melodieuze rockliedjes die eenvoudig lijken maar bij nadere beluistering toch geraffineerd in elkaar zitten. Steeds weer opzetten dus. En Buffalo Tom moet gewoon zo door blijven gaan, dan staan we over 25 jaar gewoon weer in Paradiso om het volgende jubileum te vieren.

File: Buffalo Tom – Quiet And Peace
File Under: Tijdloos
File Facebook: [Buffalo Tom op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Buffalo Tom]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top