Daniël Lohues – Vlier

Ericana

Daniël Lohues - VlierToen ik afgelopen week naar De Wereld Draait Door keek vielen me twee dingen op. Ilse DeLange brengt na haar succes met The Common Linnets weer een soloplaat uit, haar eerste sinds 2012. De eerste single, “OK”, speelde ze in de uitzending. Ik hoorde een weinig opvallend popdeuntje waarvan er al zoveel zijn en waarvan ik zo blij was dat Ilse daar mee gestopt was. Jammer. De dag erna was Daniël Lohues te gast om te praten over zijn alweer elfde album Vlier. Ik was verbaasd dat dit al zijn elfde album is. De vorige tien zijn zowat geruisloos aan mij voorbij gegaan. Ik zag een Drent in hart en nieren die vertelde regelmatig te reizen door steden, het liefst in Amerika, maar toch het liefste thuis is in Erica. Want daar in de tuin zag hij, toen hij een vlierblad plukte, als in een film zijn oma onder de vlierbloesem staan, zijn moeder die appelbeignets maakte met vlierbloesem en zijn vader die sap maakte van vlier. Op dat moment wist hij, ik hoor hier. Voor zijn rootsmuziek in Drentse, of preciezer gezegd Nedersaksische, taal heeft hij zelf al lang geleden een allesomvattende naam bedacht: Ericana. Lohues kan als geen ander het gewone bijzonder maken, zoals het missen van iemand (“Van Hier Tot Tokyo”), lichamelijke ongemakken (“Kwelt”), of toch meer een Drents verhaal in “De Witte Wieben Van ‘t Oale Saksenland”. Na wat meer solo-geörienteerd werk is dit album een echt bandalbum geworden. Lohues wordt begeleid door de uitstekende Bernhard Gepken op gitaar en verschillende andere snaarinstrumenten, Reyer Zwart op bas en Bram Hakkens op drums. Dat Lohues daarbij in zijn eigen taal zingt is een meerwaarde en maakt zijn muziek nog authentieker en is voor de niet-Drent geen belemmering. Daniël Lohues blijft standvastig bij zijn leest. Hij voegt een beetje blues, een snufje country, wat rock en een tikkeltje soul aan zijn Ericana toe maar blijft onmiskenbaar trouw aan zichzelf. Of, zoals hij het zelf zegt in “Mar Ik Heur Hier”: ‘ik kiek overal, mar ik heur hier’.

File: Daniël Lohues – Vlier
File Under: Geworteld in Drentse roots
File Facebook: [Daniël Lohues op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Daniël Lohues]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven