Red River Dialect – Broken Stay Open Sky

Songwriter David Morris mag dan tegenwoordig in Londen wonen, hij komt uit Cornwall in het uiterste zuidwesten van Engeland. Deze streek kenmerkt zich door een ruig en ongerept landschap en een, voor Engelse begrippen, mild klimaat. Al deze kenmerken zijn terug te vinden in Broken Stay Open Sky, het vierde album van Red River Dialect. De typisch Britse folk in de traditie van Fairport Convention weerklinkt in de weidse en tekstueel verfijnde folkrock. Morris formeerde een band met zes uitstekende muzikanten voor dit album. Geen muzikaal behang op dit album, de zeven liedjes vormen een geheel waar je echt even voor moet gaan zitten en aandachtig naar moet luisteren. Voor de goede verstaander is er in de teksten dan ook veel moois te ontdekken. Tegelijkertijd vind ik dit ook een nadeel van Broken Stay Open Sky. Het doet mij allemaal nét iets te complex en pretentieus aan. Bovendien is de stem van David Morris een broos stemmetje met een licht bibbertje waarmee hij niet in staat is om mij het hele album geboeid te houden. In het een na laatse nummer “Gull Rock”, verwijzend naar de prachtige rotspartij die op de albumhoes staat, wordt er even van de verstilde folkpaden afgeweken en worden wat ruigere wegen ingeslagen. Zulke nummers met wat meer uitbarstingen en dissonantie had ik graag meer gehoord. Desondanks is Broken Stay Open Sky een knap folkalbum in de beste Britse traditie dat zowel muzikaal als tekstueel de perfectie benadert en waarop voor verstokte folkies veel moois te ontdekken valt.

Paradise Of Bachelors

File: Red River Dialect – Broken Stay Open Sky
File Under: Folk in de beste Britse traditie
File Facebook: [Red River Dialect op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Red River Dialect]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven