Brandi Carlile – By The Way, I Forgive You

Nu het alweer november is begin ik voorzichtig al te denken aan mijn jaarlijstje. En aan welke albums ik nodig nog moet gaan luisteren of albums die echt meer aandacht verdienen. Zoals By The Way, I Forgive You het zesde album van de Amerikaanse folkrockzangeres Brandi Carlile dat al in februari uitkwam. In Amerika is Brandi Carlile al heel groot maar hier in Nederland heeft nog nauwelijks iemand van haar gehoord. En dat is zonde want Carlile wordt per album eigenlijk alleen maar beter. Ze heeft een overdonderende stem met een enorm bereik. Qua thema pakt ze het ook groots aan op By The Way, I Forgive You. Het album gaat over alle mogelijke vormen van vergeving en de heling die dat oplevert. Dat bezingt ze magistraal in het bombastische “The Joke”, over twee mensen die altijd buiten de boot vallen, of in het stampende “Hold Out Your Hand” dat gaat over vergeving voor degenen die het door hun acties eigenlijk niet zouden verdienen. Ook meer universele thema’s worden aangeboord. “Fulton County Jane Doe” gaat over de vondst van een vermoorde vrouw die nooit geïdentificeerd werd en “Sugartooth” over het eenzame leven en uiteindelijk sterven van een drugsverslaafde. Mooi zijn de persoonlijke teksten van Carlile over verbroken relaties in “Everytime I Hear That Song” en “Whatever You Do”. “The Mother” gaat over Carliles dochter Evangeline die drie jaar geleden in het leven van Carlile en echtgenote Catherine kwam en alles veranderde en het mooie “Most Of All” gaat over de ouders van Brandi Carlile en hoe ze door haar eigen moederschap anders naar ze is gaan kijken. Carlile wordt zoals altijd muzikaal en vocaal bijgestaan door de tweeling Phil en Tim Hanseroth en het geheel is loepzuiver geproduceerd door sterproducer Dave Cobb en Shooter Jennings (jawel, familie van.). By The Way, I Forgive You is een universeel album waarin een ieder wel wat zal kunnen herkennen, tot nadenken gezet wordt en aansporing kan vinden om wat meer naar zijn of haar naaste om te kijken.Dit klinkt bijna religieus maar zo zoetsappig is het album niet. Integendeel, het leven is soms snoeihard maar jij kunt daar zelf wat moois van maken. Brandi Carlile maakt dat op indringende wijze duidelijk.

Elektra

File: Brandi Carlile – By The Way, I Forgive You
File Under: Louterend
File Facebook: [Brandi Carlile op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Brandi Carlile ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven