The Yearlings – Skywriting

Een Nederlandse muzikant merkte laatst op Facebook op dat het voor artiesten moeilijk is om optredens te krijgen op de Nederlandse podia. De agenda’s van de verschillende zalen staan vol met allerhande tributebands, want dat trekt veel meer publiek. En dan is er ook nog een trend van de terugkomende artiest uit een ver verleden. Zo speelden bij mij in de buurt laatst Kim Wilde, Sister Sledge en Gino Vanelli. Alle drie stijf uitverkocht en het publiek had een topavond met jeugdsentiment en hits die ze mee kunnen blèren. Maar het kan ook anders.De Utrechtse alt.countryband The Yearlings maakte begin deze eeuw twee prachtige albums. In 2006 stopte de band ermee. Gezinnen werden gesticht en de prioriteiten werden verlegd, al bleven sommige bandleden nog wel actief in andere bands als The Gasoline Brothers en Moskowicz. Maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kan en twaalf jaar na dato is de wederopstanding van The Yearlings een feit en zijn ze terug met een nieuw album, Skywriting. En wat een prachtige plaat is het geworden. Melancholie, melodie en samenzang zijn de hoofdingrediënten en dan kan het bijna al niet meer stuk bij mij. In de twaalf liedjes hoor je echo’s van R.E.M., The Byrds en The Jayhawks, maar vooral hoor je een eigen, mooie sound. De basis van de liedjes is akoestisch en dat levert sprankelende nummers op zoals “Summer Shower”, “Evelene (You’ve Got To Know It)” en “On My 370”. René van Barneveld, in een vorig leven gitarist in Urban Dance Squad, voegt met zijn pedal steel gitaar een extra stukje weemoed toe aan de songs, wat vooral goed naar voren komt in afsluiter en prijsnummer “The Breaking My Heart Part”. Wat een glorieuze come-back heeft The Yearlings met Skywriting gemaakt. Podiumdirecteuren kunnen The Yearlings dan ook gerust gaan boeken, want dit album zal iedere liefhebber van melancholische en melodieuze americana kunnen bekoren en naar de concertzaal toe lokken.

Lonely Sounds

File: The Yearlings – Skywriting
File Under: Glorieuze come-back
File Facebook: [The Yearlings op Facebook]
File Twitter: [Tweets van The Yearlings]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven