Becky Warren – Undesirable

Zo aan het begin van 2019 wil ik nog even aandacht schenken aan een album uit 2018 dat uiteindelijk op nummer 9 van mijn jaarlijst terechtkwam. Becky Warren uit Nashville was actief in de rootsrockband The Great Unknowns voordat ze in 2016 debuteerde met haar imponerende soloalbum War Surplus. Het vertelde het verhaal over het stuklopen van een relatie tussen een vrouw en een oorlogsveteraan. Uit het leven gegrepen, Warren was getrouwd met een militair die in Irak diende maar na terugkomst leed aan het post-traumatische stress-syndroom waar hun huwelijk niet tegen opgewassen bleek. Opvolger Undesirable is gebaseerd op de gesprekken die Warren had met verkopers van Nashvilles daklozenkrant “The Contributor”. De elf liedjes gaan over hen en verhalen van andere mensen die op de een of andere manier aan lager wal zijn geraakt. Het zijn lekkere rootsrocksongs waarin Warren klinkt als een kruising tussen Amy Ray en Lucinda Williams. Niet geheel toevallig dan misschien dat Amy Ray tweede stem zingt in opener ‘We’re All We Got’ waarin de uitzichtloosheid van de daklozen treffend beschreven wordt ( “Just a bunch of half empties, a couple of last shots, a pile of forgotten forget-me-nots, We’re all we got”). In het heerlijk meezingbare “Nobody Wants To Rock ‘n’ Roll No More” bezingt Warren met lekker gruizige stem het verlies van de jeugd en daarmee de onschuld. Een verloren liefde en de radeloosheid die daarbij hoort staat centraal in het mooie “Dabbs Avenue”. In het wat rustigere “Valentine” verhaalt Warren over een vergeelde foto van iemand, gevonden in een boek. Zou diegene na al die jaren ook haar schoonheid verloren hebben, net als de foto? Het album sluit af met het meeslepende “The Drake Motel” dat gaat over een dakloze die niet genoeg geld heeft voor een eigen huis en dus in motels moet overnachten. Undesirable, de titel zegt het al, gaat over degenen die eigenlijk niet gewenst zijn in de samenleving door gebrek aan geld, huis, liefde of zingeving. Becky Warren vertelt hun verhalen op indringende wijze en zet ze zo verdiend in de spotlight. En daarmee ook zichzelf want het is een heerlijk album waarop Warren tekstueel, conceptueel en muzikaal helemaal slaagt.

Eigen Beheer

File: Becky Warren – Undesirable
File Under: Uit het leven gegrepen
File Facebook: [Becky Warren op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Becky Warren]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top