Bob Mould – Sunshine Rock

Bob Mould - Sunshine RockBij het beluisteren van dit nieuwe album van Bob Mould schoot me te binnen dat het alweer veertig jaar geleden is dat hij de eerste muzikale stappen zette met het later legendarisch geworden Hüsker Dü. Qua Sturm und Dranghoren we die vier decennia er niet aan af op Sunshine Rock, want de jeugdige energie spat er nog steeds vanaf. Zowel het ‘Thirty Dozen Roses’ als ‘What Do You Want Me To Do?’ zouden ook uit pak ‘m beet 1983 kunnen komen als ze niet zo goed geproduceerd waren. Het grootste deel van die veertig jaren heb ik als liefhebber van zijn werk meegemaakt. En hoewel ik sommige platen in zijn oeuvre wat al te veel een invuloefening vond worden waarin hij wat al te nadrukkelijk zichzelf herhaalde, wist hij op elke plaat wel weer minstens één of twee nummers te produceren die net zo goed zijn als zijn legendarische jaren tachtig en negentig werk. Het werk waarmee hij aan de wieg stond van de hele grunge generatie. Al blijft de basis bij Bob altijd eenvoudig met gitaar, bas en drums, arrangementen met strijkers en keyboards geven Sunshine Rock een extra elan waarmee, ook door de kwaliteit van de songs, Bob zich net een treetje hoger plaatst dan genre- en scenegenoten. Sinds een paar jaar verruilde hij de States voor het hippe Berlijn waarmee hij, waarschijnlijk tot zijn genoegen, wat meer afstand kan nemen van het huidige politieke klimaat aldaar, het clipje voor Lost Faith laat zien dat hij zich er wel degelijk druk om maakt. Ook als hij een nostalgisch uitstapje maakt in het akoestische ‘Camp Sunshine’ blijft hij boeien. De heerlijk felle cover van Shocking Blue klassieker ‘Send Me A Postcard’ laat horen dat Bob zijn klassiekers kent, de heer Robbie van Leeuwen zal een glimlach niet kunnen onderdrukken als hij op zijn volgende royaltie-afschift ziet dat een of andere Amerikaan hem weer covert. Bob Mould kan nog jaren mee als hij albums van dit niveau blijft maken. Het dikke half uur waarin de twaalf songs voorbij razen is namelijk veel te kort.

Merge

File: Bob Mould – Sunshine Rock
File Under: Tijdloze klasse

File Social: [Facebook]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven