Dan Mangan – More Or Less

Muzikale Canadezen, in negen van de tien gevallen is het een gouden combinatie. Ik kan niet verklaren hoe dat komt, maar heel vaak gaat die vlieger wel op. Zo ook bij de 35-jarige singer-songwriter Dan Mangan uit Vancouver. Zijn debuutalbum verscheen al in 2007 maar het vijfde album More Or Less is mijn eerste kennismaking met hem. Dat Mangan niet de eerste de beste is, blijkt als ik in de archieven duik voor wat meer informatie. Zo won hij al twee Juno Awards, zeg maar de Canadese Grammys, heeft hij een universitaire graad in Engelse literatuur en schrijft hij voor The Guardian en Huffington Post Canada. Na bijna onafgebroken op tournee te zijn geweest nam de Canadees een paar jaar vrij. In die tijd werden er twee zonen geboren en was het leven zoals hij het kende voorbij. Een nieuw leven met verantwoordelijkheden, verplichtingen en een wereld die langzaam verandert in een dystopische samenleving diende zich aan. De tien liedjes op More Or Less ontstonden in deze overgangstijd. Het zijn tien schitterende songs geworden. Mangan besloot om de liedjes dicht bij zichzelf te houden en over zijn gevoelens te schrijven. Tussen de opnames door luisterde Mangan veel naar Astral Weeks van Van Morrisson en Pink Moon van Nick Drake. De liedjes op More Or Less zijn een mix van het exprimentele van Astral Weeks en de puurheid en schoonheid van Pink Moon. Zo zijn “Lynchpin” en “Peaks & Valleys” songs waarin Jason Falkner losgaat op de Minimoog waardoor Mangan laatstgenoemde song vindt klinken als ‘Fifty Ways To Leave Your Lover on LSD’. “Lay Low” en “Which It Is” zijn mooie verstilde songs in de lijn van Drake. Dan Mangan daagde zichzelf uit om dé klassieke lovesong te schrijven. Dat is hij met “Fool For Waiting” ruimschoots in geslaagd, ik kan me niet voorstellen dat mevrouw Mangan het hierbij droog houdt. In het midden van de plaat staat “Troubled Mind”, het meest gejaagde lied van de plaat, maar het past prima bij de tekst die gaat over hoe je je staande kunt houden in deze krankzinnige wereld. Simone Felice heeft het album geproduceerd en is er in geslaagd het geheel warm te laten klinken. Dan Mangan blijkt een uitmuntende songschrijver te zijn en heeft met More Or Less een prachtig album gemaakt over hoe een jonge vader enerzijds geniet van de liefde en warmte van zijn gezin maar anderzijds met angst en beven kijkt naar het leven buiten zijn huis.

Arts & Crafts

File: Dan Mangan – More Or Less
File Under: Levensvragen
File Facebook: [Dan Mangan op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Dan Mangan]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven