Doyle Bramhall II – Shades

Het treurige lot van gastmuzikanten is vaak dat, hoe goed ze ook zijn, ze weinig succes hebben met hun eigen muziek. Neem nu Doyle Bramhall II. De kans is groot dat deze naam je, net als mij, niets zegt. Toch is zijn staat van dienst indrukwekkend. In het kort: Bramhall II is de zoon van drummer Doyle Bramhall die met Stevie Ray Vaughan speelde. Bramhall junior was gitarist of producer van dienst bij niet de minsten. Een greep uit de lange, indrukwekkende lijst met namen: Eric Clapton, Roger Waters, Elton John, Tedeschi Trucks Band, Sheryl Crow en Allen Toussaint. Shades is al zijn vijfde soloalbum en met zo’n loopbaan is het geen verrassing dat dit album muzikaal uitstekend in elkaar zit. Je hoort wél meteen dat Bramhall II gitarist is, ondanks dat hij helemaal niet slecht zingt. De twaalf liedjes op Shades kun je scharen onder de noemer bluesrock. Denk aan Gary Clark jr., Joe Bonamassa en The Black Keys. Bramhall II draait de rollen nu eens om en heeft zijn eigen gastmuzikanten op dit album. Zo is “Searching For Love” een uitstekend duet met Norah Jones waarin blijkt dat Jones ook wat ruigere muziek prima kan zingen. Zou ze vaker moeten doen. Op “Everything You Need” doet God zelf mee (Eric Clapton). Dat zou nadelig uit kunnen pakken voor Bramhall II maar dat doet het niet, Clapton en Bramhall II vullen elkaar prima aan. En in afsluiter “Going Going Gone”, een cover van Bob Dylan, stuwen de Tedeschi Trucks Band en Bramhall II elkaar naar grote hoogten. Blijft Doyle Bramhall dan ook zonder die gasten overeind? Ja, dat doet hij. Niet alle liedjes zijn even sterk maar “London To Tokyo” bijvoorbeeld heeft een mooi strijkersarrangement en “Break Apart To Mend” is een ballade met een hoofdrol voor de piano in plaats van de gitaar. Welkome afwisselingen in al dat gitaargeweld hoewel dat nergens hinderlijk wordt en dat is nog weleens andere koek op blues(rock)albums. Shades is een album van een muzikant die precies weet wat hij doet en voor wie de tijd rijp is om vanaf de achtergrond naar de voorgrond te treden.

Provogue

File: Doyle Bramhall II – Shades
File Under: Uit de schaduw
File Facebook: [Doyle Bramhall II op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Doyle Bramhall II]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven