Patty Griffin – Patty Griffin

Dat Patty Griffin haar elfde album haar eigen naam als titel gaf, heeft een reden. De afgelopen twee jaar vocht de inmiddels 55-jarige singer-songwriter tegen borstkanker. Gelukkig met succes. De dertien liedjes op dit album werden in intieme setting bij haar thuis in Austin opgenomen en gaan over de voorbije twee jaar die haar leven nogal op zijn kop zette. De liedjes zijn dus ook introspectief en sober, maar och, wat zijn ze weer mooi. Opener “Mama’s Worried” bijvoorbeeld, over de dagelijkse struggles van een moeder om alles maar voor elkaar te krijgen, gezien vanuit het perspectief van een kind. David Pulkingham, al jaren de vaste gitarist van Griffin, laat hier meteen al weer horen wat een fabelachtig goede gitarist hij is. Of “River”, een song die volgens Griffin vanzelf ontstond, en “Where I Come From”, een nummer over Patty’s roots in Old Town, Maine, dat prachtig openbloeit, mede weer door Pulkinghams gitaarspel. Sociaal-politieke thema’s komen ook aan bod. “Boys From Tralee” gaat over de emigratie van haar Ierse opa naar de Verenigde Staten en “The Wheel” over racisme. Heel fraai zijn “Bluebeard”, een heuse murderballad, en het allermooist vind ik Griffin in “What Now”, een bezwerende song waarin ze zich afvraagt hoe het nu allemaal verder moet. Op de achtergrond hoor je Griffins ex Robert Plant de song de onheilspellende sfeer geven die het nodig heeft. Patty Griffin heeft de melancholie in haar stem waardoor haar liedjes als vanzelf een schoonheid krijgen die je dwingt om te luisteren. En dan zijn de ruim 55 minuten van het album zo voorbij. In mei is ze in Nederland voor twee optredens in Rotterdam en Amsterdam. Ga daarheen, beveel ik je ten zeerste aan. Ook omdat je dan gitarist David Pulkingham hoort en ziet, een van de weinige gitaristen die mij van live-optredens is bijgebleven. Maar vooral om Patty Griffin, een singer-songwriter van uitzonderlijke klasse.

Eigen Beheer

Patty Griffin speelt 17 mei in LantarenVenster in Rotterdam en 18 mei in Het Zonnehuis in Amsterdam.

File: Patty Griffin – Patty Griffin
File Under: Uitzonderlijk
File Facebook: [Patty Griffin op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Patty Griffin]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven