Sugarfoot – In The Clearing

Ondanks dat ik er nooit geweest ben stel ik me Noorwegen voor als een weids land met prachtige natuur en eigenzinnige inwoners met talent. Deze uit de lucht gegrepen conclusie baseer ik voornamelijk op de boeken van Karl Ove Knausgard die ik verslonden heb en Noorse bands als Madrugada en singer-songwriters als Ane Brun en Torgeir Waldemar. Stuk voor stuk hebben ze iets eigens en anders en hebben zodoende dit beeld bij mij gecreëerd. De Noorse band Sugarfoot past ook perfect in deze omschrijving. Kern van de band zijn gitarist en leadzanger Øyvind Holm en gitarist Hogne Galåen, die de band samen in 2012 startten. Op bas treffen we Bent Sæther, bekend van Motorpsycho, ook al zo’n band waarvan er geen tweede is. In The Clearing is het vierde album van de band uit Trondheim. De plaat kwam twee weken geleden uit maar zou net zo goed in 1974 gemaakt kunnen zijn. De Noren mixen psychedelische sferen en Laurel Canyon singer-songwritermelodieën met de country van een pedal steelgitaar. En dat klinkt heel lekker. Zoals in opener “Changing Times”, een melodieus liedje met een psychedelisch tintje door de zweverige orgelpartijen. “Cotton Candy Clouds”, “Ladybug Fly” en “Pretty Miss Darkness” zijn dan weer echte singer-songwriterliedjes. Op titelsong “In The Clearing” en “Original Sin” wordt er weer lekker op los gespeeld en betreedt Sugarfoot de wat meer weidse paden. De nummers klokken dan ook beiden ruim 6 minuten. Ze brengen in een fijn soort trance, vooral het basloopje in “In The Clearing” is bezwerend. Sugarfoot gebruikt in alle nummers fijne meerstemmige koortjes en de pedal-steel gitaar geeft de liedjes een soort psycho-country-feel. In het ruim 7 minuten durende “Foggy Town, Pt. 2-Noyant-la-Gravoyère” voegt Sugarfoot alle stijlen weer heel smaakvol bij elkaar. “In The Clearing” is een album dat je meeneemt, onderdompelt, even stilzet en bij elke beluistering meer bevalt. En weer een bevestiging van mijn stelling dat wat uit Noorwegen komt eigenzinnig en uniek is.

Crispin Glover Records

File: Sugarfoot – In The Clearing
File Under: Langs stoffige prairiewegen met een bloem in je haar
File Facebook: [Sugarfoot op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Sugarfoot]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven