The Rails – Cancel The Sun

Helaas gebeurt het momenteel veel te weinig dat ik aangenaam verrast word door een nieuwe plaat. Des te leuker als het dan wél weer eens gebeurt. Het duo The Rails uit Londen bestaat uit het echtpaar Kami Thompson en James Walbourne. Kami is de dochter van Richard en Linda Thompson en James is sinds 2008 gitarist van The Pretenders en speelde daarvoor onder andere bij The Pernice Brothers, Son Volt en The Pogues. Dat zijn niet de minste referenties en het moet gezegd, de verwachtingen worden waargemaakt. The Rails maakt folkrock zoals ik die graag hoor. Mooie, melodieuze liedjes met prachtige samenzang. Kami is duidelijk een dochter van Richard en Linda Thompson, vooral in de wat meer folky nummers als “Dictator” en “Save The Planet” klinkt ze net zo helder en zuiver als haar moeder. James Walbourne laat zijn gitaar wat steviger klinken in het catchy “Call Me When It All Goes Wrong” en het rockende “Ball And Chain”. Bovendien blijkt hij ook nog een uitstekende zanger te zijn, getuige het meeslepende “The Inheritance” en de ballad “Leave Her Alone”. De Thompson-invloed is duidelijk hoorbaar in de muziek van The Rails. Kami en James klinken vaak als een Richard en Linda Thompson van nu, het duidelijkst hoorbaar in het mooie “Waiting On Something”. Storend is dat niet, want het is lang, lang geleden dat ik een duo zulke mooie liedjes als “Something Is Slipping My Mind” en “Mossy Well” hoorde zingen. Net als Richard en Linda destijds lijken Kami en James voorbestemd te zijn om met elkaar te zingen, zo goed passen hun stemmen bij elkaar. Stephen Street (The Smiths, Blur, Kaiser Chiefs) produceerde de tien prachtige liedjes op Cancel The Sun, een van de beste albums van 2019 die ik tot nu toe hoorde.

Thirty Tigers

File: The Rails – Cancel The Sun
File Under: Britse folkrock anno 2019
File Facebook: [The Rails op Facebook]
File Twitter: [Tweets van The Rails]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven