Philip Kroonenberg – Some More Time

Ondanks dat de inmiddels 67-jarige Scheveningse singer-songwriter Philip Kroonenberg al ruim veertig jaar muzikaal actief is, kreeg hij de afgelopen weken eindelijk de aandacht die hij verdient. Een groot artikel in De Volkskrant en een memorabel optreden met het hele gezin in De Wereld Draait Door. De aanleiding was iets minder fraai. Voor de enkeling die het niet gelezen of gezien heeft: Philips vrouw Jellie Brouwer, presentatrice van het radioprogramma Kunststof, werd ziek. Eerst borstkanker en later ook nog maagkanker. Het was een erfelijke vorm van de gevreesde ziekte wat betekende dat de drie dochters van Kroonenberg ook onderzocht moesten worden. In de wachtkamer van het ziekenhuis, sober vastgelegd op de albumhoes, ontstonden liedjes over het ziekteproces. Het resultaat is Some More Time, dertien odes aan de liefde en het leven. Het is geen sombere plaat geworden, dat zit niet zo in Philips aard. Zijn bluesachtige americana met een flamenco-tintje klinkt opbeurend zoals we al jaren van hem gewend zijn. Maar in de teksten neemt Kroonenberg geen blad voor de mond. In “That Was The Day” zegt hij het onomwonden: ‘That was the day that cancer came to live in our sweet home’, over het moment van de diagnose. Of in “DNA”over dat ze hun dochters moesten vertellen dat Jellie ziek was en dat het om een erfelijke vorm ging en dus ook hen zou kunnen gaan overkomen. Erg mooi is “Streets” waarin Kroonenberg schetst dat de wereld maar doorgaat maar dat het voor hem nooit meer hetzelfde is. Muzikaal wordt Philip bijgestaan door onder anderen Reyer Zwart op bas, Jeroen Kleijn op drums, Hermine Deurloo op mondharmonica en dochters Dunja op piano, Patsy als achtergrondzangeres en Lynn op de kalebas. In titelnummer “Some More Time” zingt Koonenberg dat de operatie geslaagd is en dat Jellie en hem dus godzijdank meer tijd gegund is. Die warme band tussen hem en zijn vrouw en dochters wordt ook mooi bezongen in “Being Together” en in “The Best Song”. Dat maakt van Some More Time een aangrijpend verslag van het ziekteproces van Jellie maar zeker ook een getuigenis van het liefdevolle gezin Kroonenberg dat in deze zware stormen als een rotsvast front overeind bleef staan.

Excelsior Recordings

File: Philip Kroonenberg – Some More Time
File Under: Liefde overwint alles
File Facebook: [Philip Kroonenberg op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Philip Kroonenberg]

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven