Weyes Blood – Titanic Rising

Er komen zoveel albums uit dat het onvermijdelijk is dat er weleens wat blijft liggen. In het geval van Titantic Rising, het derde album van Weyes Blood, dat ruim een half jaar geleden uitkwam, zou het zonde zijn wanneer er hier niets over gezegd zou worden. Eerst even de feiten: Weyes Blood is het alias van de 31-jarige Natalie Mering. Haar artiestennaam is gebaseerd op de novelle “Wise Blood” van Flannery O’Connor uit 1952. Met Titanic Rising brengt ze de zwoele popsongs van de late jaren zestig en begin jaren zeventig weer tot leven. In het prachtige openingsnummer “A Lot’s Gonna Change” wordt de toon al gezet. ‘A lot’s gonna change in your lifetime, Try to leave it all behind, In your lifetime’ zingt ze. En daarmee vat ze een van de hoofdthema’s van het album samen: In chaotische tijden als deze verandert er veel en snel en het is de kunst om, met al je bagage uit het verleden, je eigen weg daar in te vinden. Weyes Blood heeft soms het zoete timbre van Karen Carpenter maar kan ook donker klinken. Op de eerste helft van het album overheerst de singer-songwriter sound van late jaren zestig en begin jaren zeventig, zoals in het Mama’s & Papa’s-achtige “Everyday” of de mooie ballad “Something To Believe”. Het instrumentale intermezzo “Titantic Rising” vormt de opmaat voor het tweede deel van het album dat wat donkerder van toon is. “Movies” gaat over hoe films, zoals Titanic, de jonge Natalie Mering een romantisch beeld van de werkelijkheid voorspiegelden die in het echt heel wat weerbarstiger bleek te zijn. In “Mirror Forever” blijkt je zelfbeeld toch heel anders te zijn wanneer je écht goed naar jezelf kijkt. Wat de tien liedjes op Titanic Rising zo mooi maakt zijn de rijke en schitterende arrangementen. Zorgvuldig opgebouwd met synths, strijkers, gitaren en percussie en uiteindelijk warm en gloedvol klinkend. Mering verklaarde de titel Titanic Rising als volgt: De Titanic zonk toen het op een ijsberg vaarde. Nu de ijsbergen smelten staat het klimaat onder druk door toedoen van de menselijke arrogantie om altijd maar meer te willen. Het is nu niet het schip dat zinkt maar het klimaat en de mensheid. Laat die boodschap tot je komen via dit warme, mooie album.

Sub Pop

File: Weyes Blood – Titanic Rising
File Under: Om je in onder te dompelen
File Facebook: [Weyes Blood op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Weyes Blood]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven