Clean Pete – Gloria/ Keb’Mo’ – Moonlight, Mistletoe & You

Er is niet aan te ontkomen in deze donkere dagen voor Kerst. Je kunt de radio niet aanzetten of Mariah Carey gilt weer dat ze alleen jou voor kerstmis wil en Wham kwijlt voor de zoveelste keer hun “Last Christmas”. Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Hoog tijd voor wat nieuwe en frisse kerstsongs waarvan je nu eens écht zin in Kerstmis krijgt. Dit jaar kwamen er twee fraaie kerstalbums uit.

Tweelingzussen Loes en Renée Wijnbergen, alias Clean Pete, zijn er in geslaagd met Gloria het beste Nederlandstalige kerstalbum dat ik ken op hun naam te zetten. Kerstklassiekers krijgen een nieuwe tekst. “Santa Baby” wordt “Lieve Kerstman”, “Oh Holy Night” wordt “Donkere Nacht” en “Let It Snow” “Oh Het Sneeuwt”. Geen naäperij, maar het worden echt eigen songs door de sterke en leuke teksten. De zussen worden bijgestaan door veel gasten. Cabaretier Stefano Keizers draagt op geheel eigen wijze een bijzonder kerstverhaal voor in “Gloria”, met Thijs Boontjes maken ze een fraaie versie van “Oh Come, Oh Come Emanuel” in “Onrust en Hoop” en met Anne Soldaat worden herkenbare ergernissen en verwachtingen bezongen in het prachtige “Kerstdiner”. Bijzonder goed gelukt vind ik het stemmige “Haal Mij Over” met de Belgische acteur en zanger Pieter Embrechts en het rootsy “Ster” met Lea Kliphuis. Maar eigenlijk is er geen misser te vinden op dit album. De songs krijgen een sfeervol tintje door het cellospel van Renée en de mooie samenzang van de zussen. Gloria komt als geroepen en doet de radio dj’s hopelijk besluiten eens wat anders en beters te draaien in deze tijd van het jaar. Het album kan wat mij betreft als kerstklassieker de geschiedenis in.

Excelsior

Robbie Williams bracht dit jaar een kerstalbum uit, maar dat kun je gerust overslaan. Voor croonende warmte en knapperend haardvuur moet je bij de Amerikaanse blueszanger Keb’ Mo’ zijn. Deze 68-jarige veteraan heeft een prachtig diepe en warme stem waarmee hij in ballads bijna een crooner wordt en in de wat meer uptempo nummers jazzy en bluesy klinkt. “Santa Claus, Santa Claus” is zo’n ouderwetse, heerlijke bluessong, “Christmas Is Annoying” is lekker recalcitrant en “I’ve Got My Love To Keep Me Warm” een jazzy duet met de zangeres/actrice Melissa Manchester. De bluessong “Santa Claus Blues” krijgt door het akoestische gitaarspel van Keb’ Mo’ een licht countrytintje. Zo komen alle kanten van het rootssegment, van blues, via country naar jazz, op deze verwarmende plaat voorbij. In afsluiter “One More Year With You” belooft Keb’ Mo’ zijn liefje er weer samen met haar voor te gaan het komende jaar. Weer eens wat anders dan al die stukgelopen kerstliefdes. Steek het haardvuur maar aan, schenk een lekker drankje in, ga tegen je geliefde aanzitten en kom tot rust bij de gloedvolle kerstsongs van Keb’ Mo’.

Concord Records

Overigens is het beste kerstalbum allertijden naar mijn mening nog altijd Christmas van Low. Verplichte kost voor de decembermaand! En als je dan tóch iedereen tevreden wil stellen, dan heb ik als extraatje de playlist A Very Merry Eclectic Christmas op Spotify voor je met ruim 140 uur kerstmuziek. Daar staat alles in, voor zowel oma als je puberende kind. Wel op shuffle afspelen! Wordt het toch nog een vredige Kerst.

File: Clean Pete – Gloria
File Under: Komt allen tezamen
File Facebook: [Clean Pete op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Clean Pete]

File: Keb’ Mo’ – Moonlight, Mistletoe & You
File Under: Als een warme kersttrui
File Facebook: [Keb’ Mo’ op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Keb’ Mo’]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven