American Aquarium – Lamentations

Had niemand mij de afgelopen 15 jaar attent kunnen maken op het bestaan van de band American Aquarium? De band uit Raleigh, North Carolina, kende de afgelopen jaren vele samenstellingen maar heeft frontman BJ Barham als constante. Ze brachten al vijf albums uit en onlangs verscheen nummer zes, Lamentations. Dat betekent ‘klaagliederen’ en dat vind ik een intrigerende titel. Het begint al goed met openingsnummer “Me + Mine (Lamentations)”. Barham trekt van leer over alles wat er mis is in Amerika en het nummer heeft een zeer fijn uitgesponnen outtro dat je doet snakken naar een live-concert. Barham blijkt een meester te zijn in het vertellen van verhalen over het leven zelve en hoe dat vaak niet meevalt. Vroeger nog met een flinke slok op maar inmiddels heeft hij de fles verruild voor het huwelijk en vaderschap. Hij schetst mooie portretten over een truckchauffeur die illegale waren vervoert om geld genoeg te verdienen om de rekeningen te kunnen betalen (“Before The Dogwood Blooms”), hoe marihuana niet alleen een drug is maar ook genezend kan werken maar omdat het niet legaal is mensen vaak grijpen naar medicijnen met alle gevolgen van dien (“Brightleaf + Burney”) of hoe de nieuwe generatie in het zuiden van Amerika afstand neemt van het gruwelijke verleden van dat deel van de Verenigde Staten (“A Better South”). Mooi is het kleine liedje “Six Years Come September” over een verloren liefde door alcohol. En de meezinger “The Luckier You Get” is een wijsheid die hij van zijn vader meekreeg: hard werken loont. Shooter Jennings produceerde deze tien fijne rootsy klaagliederen waarin de pedal steelgitaar nooit ver weg is. Soms iets té glad naar mijn smaak, maar Barhams ruige stem maakt dat ruimschoots goed. American Aquarium heeft haar naam uit een regel uit de Wilco-song “Am I Trying To Break Your Heart”. Zo eigenzinnig als hen klinken ze niet maar Barham heeft het vermogen om mooie verhalende songs te schrijven zoals Bruce Springsteen, Steve Earle en Jason Isbell dat ook doen. Ik lees her en der dat dit het beste album van de band is. Het is het eerste album dat ik van ze hoor, hun klaagzang steekt ver boven het maaiveld van andere releases uit en maakt mij nieuwsgierig naar hun eerdere albums.

New West

File: American Aquarium – Lamentations
File Under: De verloren American Dream
File Facebook: [American Aquarium op Facebook]
File Twitter: [Tweets van American Aquarium]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven