RVG – Feral

Toen ik opzocht waar de letters ‘RVG’ voor staan en vond dat het ‘Romy Vager Group’ betekent was ik verbaasd. Romy Vager is de zangeres en frontvrouw van RVG en ik had net toch een man horen zingen op hun fantastische tweede album Feral? Het blijkt dat Romy geboren is als Ryan maar daar nooit gelukkig mee was en dus al heel lang als Romy door het leven gaat. Dat maakt de ijzersterke en schrijnende teksten op Feral nog confronterender. Vager komt uit Adelaide maar daar zijn ze niet echt dol op transgenders, dus op haar zeventiende verhuisde ze naar Melbourne. In 2017 verscheen debuutalbum A Quality Of Mercy en nu is daar opvolger Feral, geproduceerd door Victor Van Vugt, bekend van zijn werk met PJ Harvey. En wat een verslavend goed album is dit. Het klinkt als een omgevallen platenkast uit de jaren tachtig. Een beetje The Smiths, de vroege REM en landgenoten The Go-Betweens hoor ik terug in de muziek van RVG. Leidend in bijna elk nummer zijn de jingle-jangle gitaarriffjes. Maar vergis je niet, hoe zonnig dat ook mag klinken, in de teksten van Vager heerst angst, vertwijfeling en onbegrip. In opener “Alexandra” wordt de toon al gezet: ‘Come Monday morning, You may find me dead/The way you dressed, You must have really wanted to die’. Of in “Asteroid”: ‘ I was hoping I could live out my life in a shell, But somebody hatched me, and down I fell, Something better change’. Het is wel duidelijk dat Vager een harde strijd heeft gestreden om te kunnen zijn wie ze is. Dat maakt het album ook zo sterk. Vager zingt met zoveel overtuiging dat het je bijna niet onberoerd kan laten. In afsluiter “Photograph”, dat met ruim zeven minuten geen seconde te lang duurt, gooit Vager haar woede er in één keer uit, zich vastklampend aan mooie momenten op foto’s: ‘Cause you know that things don’t look as bad in a photograph’. Haar persoonlijke strijd, gevangen in krachtige teksten, gecombineerd met de verslavende riffjes en melodieën maken van Feral een van de beste albums van dit jaar.

Fire

File: RVG – Feral
File Under: Jezelf zijn
File Facebook: [RVG op Facebook]
File Twitter: [Tweets van RVG]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven