S.G. Goodman – Old Time Feeling

Meteen bij de eerste woorden van openingsnummer “Space And Time” heeft S.G. Goodman, Shania voor intimi, mijn aandacht. Haar stem doet je vermoeden dat ze deze smachtende ballad letterlijk smekend op haar knieën zingt. Zo’n kraakheldere stem die hunkert, smeekt en druipt van de melancholie, dat moet wel een natuurtalent zijn. Het zingen leerde Goodman thuis in Murray, Kentucky, in de kerk waar ze leerde om voor zichzelf op te komen en haar van God gegeven stem te gebruiken, iets wat men haar later bij zangles tevergeefs probeerde af te leren. Mede-Kentuckian Jim James (My Morning Jacket) was ook overrompeld door Goodmans stem en produceerde haar debuutalbum Old Time Feeling. Ongelofelijk dat dit een debuutalbum is, Goodman klinkt alsof ze een ervaren zangeres is met een rijk oeuvre. Wie nu denkt dat de albumtitel slaat op nostalgische gevoelens over Goodmans zuidelijke afkomst, heeft het mis. Als een lesbische, activistische zuiderling is het al helemaal niet makkelijk zoals ze zingt in het grungy meanderende “The Way I Talk”. Desondanks woont Goodman nog steeds in Kentucky omdat ze er nu eenmaal aan verknocht is en probeert ze de stereotypes te doorbreken, opgetekend in het catchy titelnummer. Goodman schreef het album toen ze brak met haar geliefde wat mooie ballads opleverde als “Tender Kind”, “Red Bird Morning” en “If It Ain’t Me Babe”. De fijne, rauwe gitaarpartijen zijn volgens Goodman beïnvloed door Link Wrays debuutalbum uit 1971. Het gebeurt nog maar zelden dat iemand met een debuutalbum een blijvende indruk achterlaat. S.G. Goodman is daar ruimschoots in geslaagd. Jaarlijstjesvoer.

Verve Forecast

File: S.G. Goodman – Old Time Feeling
File Under: Natuurtalent
File Facebook: [S.G. Goodman op Facebook]
File Twitter: [Tweets van S.G. Goodman]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven