Sam & Julia – Something Somewhere

Bijna twee jaar geleden zag ik het duo Sam & Julia openen voor Rosanne Cash in TivoliVredenburg. Met zijn tweeën kregen ze de grote zaal stil en ik herinner me nog dat ik aangenaam verrast was door de mooie indiefolkliedjes van het duo. Sam van Ommen (23) kreeg de liefde voor de betere rootsmuziek van zijn vader mee, Julia Schellekens (26) kreeg het met de paplepel ingegoten door haar vader én moeder, de schrijfster Saskia Noort, die tevens als Sugar Mountain-ambassadeur (een initiatief van Paradiso) regelmatig met anderen haar persoonlijke top 5 van haar favoriete rootsalbums van dat moment deelt. In 2019 brachten ze de ep So Far, So Good uit en nu is er het eerste album, Something Somewhere, uitgebracht op Tim Knols ‘I Love My Label’. Op dit album wordt het duo bijgestaan door een band wat de muziek voller en spannender maakt. Opener “Easy” bijvoorbeeld, dat een heel fijn indiefolkliedje is of het titelnummer “Something Somewhere” dat eindigt met een Wilco-waardige gitaarsolo. De stem van Sam is lekker loom zoals die van Kurt Vile, de melancholische stem van Julia trekt je in de verhalen die verteld worden in de liedjes. Samen klinken ze helemaal als een klok zoals in de meeslepende ballads “Not Your Heart” en “Moon”. Rode draad in de elf songs is het volwassen worden en de angsten en worstelingen die de twee twintigers hierbij ervaren. De constante druk om te moeten presteren en de dwingende rol van de sociale media speelde het duo parten en is typerend voor hun generatiegenoten. Sam & Julia hebben hier een prachtig en eerlijk album over gemaakt met internationale allure. Nu alles weer langzaam opengaat kunnen Sam & Julia dit album hopelijk snel live laten horen. Rosanne Cash kan ze gerust bellen om te openen voor haar optredens in de Verenigde Staten.

I Love My Label

File: Sam & Julia – Something Somewhere
File Under: Coming of age
File Facebook: [Sam & Julia op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Sam & Julia]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top