Tobacco City – Tobacco City, USA

Ruim een halve eeuw geleden introduceerde Gram Parsons zijn versie van country en noemde dat ‘cosmic American music’. Het was een mengelmoes van country, rock, soul en gospel en sloeg meer aan bij de hippiegeneratie van die tijd dan bij de hardwerkende arbeidersklasse. Parsons’ solo-albums GP en Grievous Angel zijn legendarisch vanwege de prachtige duetten met de toen nog onbekende Emmylou Harris. In Chicago zijn nu na al die jaren een nieuwe Gram & Emmylou opgestaan. Ze heten Chris (Coleslaw) & Lexi (Goddard) en zijn de vaandeldragers van de band Tobacco City. Hun debuutalbum Tobacco City, USA ademt de sfeer van Gram & Emmylou en de cosmic American music en benadert bij vlagen dat niveau, vooral wanneer Chris & Lexi samen zingen. “Tobacco City Waltz” is zo’n pareltje, een klassieke countryballad waarin hun stemmen prachtig kleuren, evenals in “Lsd”. “AA Blues” is dan weer meer een twangy countryrocker en “Half In The Bag” neigt naar een desolate indiesong a la Mazzy Star. In alle acht songs heeft de pedal steel-gitaar van Nick Usalis een prominente rol. In het krappe half uur dat het album duurt herleeft de cosmic American music. Het is in die halve eeuw vaak geprobeerd te evenaren maar het is slechts enkelen gelukt om de juiste snaar te raken. Tobacco City komt een heel eind in de goede richting.

Scissor Tail Records

File: Tobacco City – Tobacco City, USA
File Under: Return of the grievous angel version 2021
File Bandcamp: [Tobacco City op Bandcamp]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven