Sommerhus – Rubix

Er was geen beter seizoen denkbaar dan de herfst om kennis te maken met de muziek van het Rotterdamse duo Sommerhus, bestaande uit het echtpaar Peter Jessen en Vera Jessen Jührend. In 2013 debuteerden ze met een gelijknamig album en in 2016 kwam opvolger Is There Such A Thing As Too Much Love? uit. Hun nieuwe EP Rubix bevat zes nummers die de sfeer hebben van een mooie herfstdag met vallende bladeren en zon die nét genoeg warmte geeft om je behaaglijk te voelen. Het fundament van de melancholische nummers is de contrabas van Peter Jessen die vaak mooi donker en diep klinkt, maar soms ook wat hoger en lichter als een cello. Vera Jessen Jührend kleurt de muziek in met fraai akoestisch gitaarspel. Zij zingt ook het merendeel van de nummers en haar stem doet me, vooral in de hoogte, in de verte aan de mysterie en melancholie van Beth Gibbons van Portishead denken. Peter Jessen zingt al net zo sfeervol solo in het meeslepende “Unsee”. In het refrein kleuren de stemmen van het duo prachtig bij elkaar. Dat Peter Jessens roots in Denemarken liggen lijkt hoorbaar te zijn in de weidsheid van de muziek van Sommerhus, wat dus ook een Deens woord is en ‘zomerhuis’ betekent. De EP is veelzijdig, zoals in titelnummer “Rubix” wordt gezongen: ‘there’s more than six colours to this rubix cube’. Elk nummer heeft zijn eigen ‘kleur’. “Walk” is een indiefolkliedje, “Words” is meer een intieme folksong, “Rubix” gaat meer richting een popsong, “Unsee” is een meanderende folkballad, “Raven” een stemmige en sfeervolle song en “You’ve Got This” sluit de EP klein en trefzeker af. De nummers klinken alle zes echter als Sommerhus. Het is knap hoe het duo hun muziek zo eigen weet te laten klinken zodat je het meteen herkent als zijnde Sommerhus. Rubix is een gloedvolle EP met zes wonderschone liedjes. Een EP is eigenlijk te kort, het had van mij twee keer zo lang mogen duren.

De album-release van “Rubix” is donderdag 4 november in het Rietveld Theater in Delft

Eigen Beheer

File: Sommerhus – Rubix
File Under: Ruimtelijk
File Facebook: [Sommerhus op Facebook]
File Instagram: [Instagram van Sommerhus]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven