Aimee Mann – Queens Of The Summer Hotel

Dat Aimee Mann de muziek zou schrijven voor de toneelbewerking van het boek Girl, Interrupted is meer dan logisch. In het boek uit 1993 vertelt Susanna Kaysen hoe ze in 1967 na een zelfmoordpoging in een psychiatrische instelling belandt en daar uiteindelijk twee jaar blijft. Het boek is in 1999 verfilmd met mooie rollen van Angelina Jolie en Winona Ryder. Mann was in 2018 begonnen met de toneelbewerking maar COVID-19 gooide roet in het eten. Ze besloot de nummers toch op te nemen en dat resulteerde in haar tiende album, Queens Of The Summer Hotel. Omdat de vijftien songs oorspronkelijk voor het toneel bedoeld waren is de muziek wat theatraler dan dat we van Aimee Mann gewend zijn. Strijkers- en blazersarrangementen maar toch is de hoofdrol voor de piano. Wie ooit de film “Magnolia” heeft gezien, nog altijd mijn favoriete film, met muziek van Aimee Mann, weet dat zij als geen ander de verhalen van getroebleerde mensen kan vertolken. Haar voorgaande album uit 2017 héétte zelfs Mental Illness. Bedoeld of onbedoeld kun je Queens Of The Summer Hotel zien als een vervolg op Mental Ilness. In vijftien nummers schetst ze verhalen van mensen met mentale problemen vanuit verschillende invalshoeken. Iemand die instort (“You Fall”), een arts die in een kwartier een patiënt ‘afhandelt’ (“Give Me Fifteen”), nabestaanden die achterblijven na zelfmoord (“Suicide Is Murder”) en degenen die begrijpen wat mensen met mentale problemen doormaken (“I See You”). Muzikaal is dit niet Aimee Manns sterkste album, maar de teksten zijn prachtig en wanneer Mann ze zingt met haar rustige en warme timbre komen ze ongelofelijk binnen. Ik draaide het tijdens een wandeling en sommige teksten raakten en ontroerden mij. En zo kent iedereen wel iemand met mentale problemen of worstelt er zelf mee en kan herkenning of troost vinden in dit album.

SuperEgo

File: Aimee Mann – Queens Of The Summer Hotel
File Under: Muziektherapie
File Facebook: [Aimee Mann op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Aimee Mann]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven