Barrie-James – Strange Desire

Ik had een stukje kunnen schrijven over de nieuwe Adele of over de wederopstanding van Abba. Maar dat doet iedereen al, liever luister ik naar albums die wat minder aandacht krijgen. Zoals Strange Desire, het derde album van de Schotse singer-songwriter Barrie-James. Hij was van 2009 tot 2014 frontman van de folkrockband Kassidy. In 2013 tourde Kassidy met Lana del Rey door Europa en nam James met haar voor een Lee Hazlewood tribute het duet “Summer Wine” op. Van het een kwam het ander, Del Rey en James werden lovers en Barrie James verliet de band en ging Lana del Rey achterna naar Los Angeles. Vrij snel daarna ging het stel uit elkaar. James bleef in LA, maakte twee solo-albums en ging weer terug naar Schotland. Dit is zijn derde album en vanaf de eerste akkoorden op de akoestische gitaar van opener “Angry Man” lijkt dit wel eens een album te kunnen zijn dat opvalt in het grote geheel van singer-songwriters. Melancholische folkrock met de rauwe stem van James, die mij doet denken aan een rasperigere versie van die van David Gray, als middelpunt. De twaalf songs brengen de sfeer van een ouderwets goed singer-songwriter-album. “Strange Desire” heeft een psychedelisch tintje, “Solid Rose” is een ballad met bijna gedragen zang en “Bad Girl” is een wat steviger song die doet denken aan de Beatles in hun Abbey Road-tijd. James wordt in “Country 33”, een alt-country song in de stijl van Steve Earle, vocaal fijn bijgestaan door Ashley Campbell, de dochter van Glenn Campbell. Lana del Rey zingt tweede stem in de sfeervolle en mysterieuze ballad “Riverside”, in ruil voor het gebruik van drie nummers die ze samen schreef met James voor haar album Blue Bannisters. Strange Desire is een album dat de donkere dagen voor kerst, nog steeds in coronatijd, wat verlicht. Melancholische en melodieuze folkrock in optima forma.

Vacancy Records

File: Barrie-James – Strange Desire
File Under: Classic singer-songwriter
File Facebook: [Barrie-James op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Barrie-James ]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven