Neal Francis – In Plain Sight

Neil Francis uit Chicago was eerder muzikant bij de band The Heard maar werd door alcohol-en drugsmisbruik uit de band gezet. Hij besloot zijn leven om te gooien, kickte af en bracht in 2019 zijn solodebuut Changes uit, een album met eerlijke teksten en groovende ritmes. Voorafgaand aan opvolger verbleef Francis een jaar in een verlaten kerk in Chicago. Het gerucht ging zelfs dat het gebedshuis behekst was. Of dat van invloed is geweest op de groovy en soms psychedelische sound van In Plain Sight zullen we nooit weten. Maar wat een fijn album is het geworden! New-Orleans rhytm & blues meets americana en her en der pikt het een vleugje soul/funk mee. Francis speelt de piano in New Orleans, boogie-woogie stijl. Hij geeft meteen zijn visitekaartje af in opener “Alameda Apartments” dat drijft op het fantastische groovende ritme van Francis’ piano. “Can’t Stop The Rain” is een ongelofelijk catchy rocksong waarin de fenomenale slide-gitaar van Derek Trucks dominant is. Francis’ vaste gitarist Kellen Boersema doet echter niet voor Trucks onder in het gedreven “Prometheus”. Neal Francis is niet de beste zanger van de wereld maar zingt loom en relaxed en dat past eigenlijk heel goed bij deze songs. “Sentimental Garbage” is eigenlijk een fijne jamsessie van ruim zes minuten waarna het weer rustig bijkomen is in “Asleep”. Francis bewandelt zijpaden met het poppy “Problems” en het catchy groovende “BNYLV” dat in de verte wat aan de sound van Jamiroquai doet denken. In het geheel is In Plain Sight een album waarop Neal Francis goed geluisterd heeft naar artiesten als Dr. John, Leon Russell en Little Feat en daar zijn eigen draai aan gegeven heeft. Heerlijke plaat.

ATO

File: Neal Francis – In Plain Sight
File Under: Groovy!
File Facebook: [Neal Francis op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Neal Francis ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top