Johnny Flynn & Robert MacFarlane – Lost In The Cedar Wood

De eerste stukjes in een nieuw jaar die ik schrijf gaan steevast over albums die ik te laat hoorde voor de jaarlijst van het net afgesloten jaar. Zo ook dit eerste stukje van 2022. Dat Johnny Flynn in mei 2021 een album had uitgebracht was me compleet ontgaan. Johnny wie? Johnny Flynn dus, een 38-jarige Brit, geboren in Zuid-Afrika, gezegend met een raspend “oude ziel”-stemgeluid en maker van de betere, traditionele folkmuziek. Mocht dat je niks zeggen, dan ken je hem misschien als acteur. Hij speelde ondermeer in de leuke serie ‘Lovesick’, nog te zien op Netflix en een absolute aanrader, en vertolkte de rol van David Bowie in de film ‘Stardust’. In 2010 zag ik Flynn met zijn band The Sussex Wit in het voorprogramma van Mumford & Sons die toen net doorbraken. Het was een van die zeldzame concerten waarbij het voorprogramma niet onderdeed voor de hoofdact. Flynn had net zijn tweede album Been Listening uit. Daarna volgden nog twee albums maar die bleven eigenlijk zo goed als onopgemerkt in Nederland. Flynn concentreerde zich ook meer op zijn werk als acteur. In de lente van 2020, in het begin van de COVID-19-pandemie, mocht men in Groot-Brittannië slechts een uur per dag naar buiten. In deze eerste lockdown begon Flynn, samen met zijn vriend Robert MacFarlane, een schrijver van natuurboeken, te schrijven aan wat het album Lost In The Cedar Wood zou worden. Dat deden ze vanwege de coronamaatregelen vooral via whatsappjes over en weer. Ze basseerden zich op het oude gedicht Epic Of Gilgamesh wat ze doortrokken naar de huidige tijd met pandemie en klimaatrampen. Toen het weer kon namen ze de inmiddels elf geschreven songs op in een studio geheel draaiend op zonne-energie, in Hampshire. Gezien de omstandigheden zou je een donker album verwachten maar integendeel, Lost In The Cedar Wood is een licht in de pandemie-duisternis. Positieve en hoopvolle folk op zijn puurst, expressief in “Gods And Monsters”, stuiterend in “Bonedigger” en mooi in “Ferryman” maar in zijn geheel gewoon een heel fijn album. Wanneer ik het eerder had gehoord had het album ongetwijfeld een grote kans gemaakt voor een plaats in mijn jaarlijst van 2021.

Transgressive Records

File: Johnny Flynn & Robert MacFarlane – Lost In The Cedar Wood
File Under: Anti-virus-folk
File Facebook: [Johnny Flynn op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Johnny Flynn]
File Twitter: [Tweets van Robert MacFarlane]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top