Aoife O’Donovan – Age Of Apathy

Met weemoed denk ik nog weleens terug aan het begin van deze eeuw toen singer-songwriters het regelmatig voor elkaar kregen om mij met een heel album compleet voor zich te winnen. Nu hoor ik je denken, ‘oma vertelt’, en misschien is het ook wel zo dat mijn muzikale smaak niet zo snel gaat als de tijd. Feit is dat het niet zo vaak meer gebeurt dat ik al na één luisterbeurt een album meteen goed vind. Dat gebeurde wél na het luisteren van Age Of Apathy, het derde solo-album van de Amerikaanse Aoife O’ Donovan met, zoals haar naam al doet vermoeden, Ierse roots. Je zou de bijna veertigjare singer-songwriter kunnen kennen als frontvrouw van de folk/bluegrassband Crooked Still of recenter als een van de drie, naast Sarah Jarosz en Sara Watkins, van het trio I’m With Her. Dat ze al twee solo-albums op haar naam heeft staan is mij totaal ontgaan maar ik ga ze snel checken want haar derde wapenfeit is prachtig. Dat ze groot fan is van Joni Mitchell is goed hoorbaar in de songs “Phoenix”, “Elevator” en “Galahad”. Maar ook de namen van oudgediende Shawn Colvin en de op eenzame hoogte staande Laura Marling komen bij me op bij het luisteren naar Age Of Apathy. De elf songs zijn zorgvuldig opgebouwd met fraaie melodielijnen, verstilde instrumentatie met mooie en soms onverwachte wendingen en fenomenale zang van O’Donovan. Veteraan Joe Henry heeft het geheel warm en helder geproduceerd. Al bij de eerste noten van opener “Sister Starling” ben ik geboeid en dat blijf ik de volle veertig minuten lang. De song meandert heel rustig met wat kleine, hobbelige zijweggetjes. Titelsong “Age Of Apathy” is een klassieke singer-songwritersong van een kwaliteit die ik nog maar weinig hoor. “Town Of Mercy” is zo mogelijk nog mooier. In februari zou Aoife O’Donovan optreden in Utrecht maar dat concert is helaas om welbekende redenen verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. Ik hoop dat het niet al te lang duurt want wat lijkt me het mooi om deze liedjes live te kunnen horen. Age Of Apathy is een van de mooiste singer-songwriteralbums van de afgelopen jaren.

Yep Roc

File: Aoife O’Donovan – Age Of Apathy
File Under: Verdrinken in schoonheid
File Facebook: [Aoife O’ Donovan op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Aiofe O’ Donovan]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven