Yoo Doo Right – Murmur, Boundless to the East

Yoo Doo Right – MurmurYoo Doo Right komt uit Montreal (Canada) en is ook de naam van een song van het debuutalbum Monster Movie van Can uit 1969. Kraut zou je dan gelijk zeggen, maar voeg gerust invloeden van post-rock, shoegaze of space-rock toe. Na het eerste volledige album Don’t Think You Can Escape Your Purpose uit 2021 komt Yoo Doo Right al een jaar later met een geduchte opvolger: Murmur, Boundless to the East. Ook hier klinkt het trio bijvoorbeeld als Kairon; IRSE! in zijn beste dagen, maar ontwikkelt ook een geluid dat soms doet denken aan de land- en stadsgenoten van Godspeed You! Black Emperor, waar ze naar verluidt ook al eens mee hebben samengewerkt. Een vol en rijk orkestraal geluid met heel veel sfeer, suspense of dreiging. Hoe krijg je dat voor elkaar zo met z’n drieën? Nou ja, ze hebben er wel extra violist aangetrokken (Jessica Moss) voor “Say Less, Do More” en “Feet Together, Face Up, On the Front Lawn”, maar dit is knap gedaan. Enigszins verrassend op dit album is de wat opstandige zang van Justin Cober, die op een gedeelte van diezelfde nummers is te horen en dat geeft het geheel een wat gekke post-punk vibe, maar gelukkig wordt de zang beperkt. Say Less? Nou ja, sing less dus, maar je moet maar durven. Het drietal durft zich dus te ontwikkelen. Zo werkt die country-lik gitaar op “The Failure of Stiff, Tired Friends” ook wonderbaarlijk goed. Wat over het geheel indruk maakt zijn de rijk gelaagde composities met indrukwekkende ruimtelijke klanktapijten van synthesizer en gitaar met de (soms) groovy bas en drums. De opbouw naar de goed geplaatste apocalyps ontbreekt gelukkig niet in de nummers, maar de focus blijft altijd op de reis daar naartoe. Intens ingehouden spanning naar goddelijke bevrijding, je zou er een moord voor doen. Soms is het wel erg lang uitgesponnen, zoals op de bijna 17 minuten durende afsluiter “Feet Together, Face Up, On the Front Lawn”, maar dat klinkt vergelijkbaar (goed) als – pak ‘m beet – “Undoing a Luciferian Towers” van Godspeed You! Black Emperor. De gitaren gieren hier als donderwolken door de lucht alsof het niks is. Maar het is niet niks. Het is alles wat een mens (zoals ik dan) een keer in vol (live) ornaat zou willen ondergaan. Waanzinnige plaat.

Mothland

File: Yoo Doo Right – Murmur, Boundless to the East
File Under: Intens ingehouden spanning en goddelijke bevrijding
File Music: [Bandcamp]
File Social: [Facebook] [Instagram]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven