Jos Hol – Catalpa

Jos Hol - CatalpaDe Catalpa is een boom of heester die zich kenmerkt door grote hartvormige bladeren. De bloemen die er in de zomer aankomen hebben de vorm van een trompet. Op het album Catalpa van de in Horn woonachtige Jos Hol is geen trompet te horen, maar zijn herkenbare stem en prachtige Nederlandstalige teksten zijn weer terug van weggeweest. In 2017 verliet hij gedesillusioneerd de muziek, nadat hij eind 2015 het album Windvogel uitbracht. De verwachtingen waren te hoog gebleken en als ik naar de teksten in het openingsnummer “Honger naar jou” luister dan was het niet alleen deze deze crisis. Muzikaal heeft Jos Hol op dit album samenwerking gezocht met Rob Geboers (piano/keyboards), die zich volgens zijn eigen website richt op muziek voor tv, film, games en media. De muziek is er dan ook geen die de aandacht vraagt, maar in dienst staat van de stemklanken van Hol. In het dagelijks leven is Hol Praktijk Ondersteuner Huisartsen GGZ (POH GGZ) en dit is naast zijn leven een goede voedingsbodem voor de liedjes. Hij neemt je op het album Catalpa als het ware aan de hand mee op zijn tocht vol beschouwende waarnemingen. Op aangeven van zijn vrouw schreef hij een nummer over de natuur. Het is uiteindelijk het titelnummer geworden waarin de natuur doorgetrokken wordt naar het leven van Hol zelf waar hij vol eerbied en dankbaarheid over schrijft. Andere onderwerpen zijn oorlog, vluchten, wanhoop, tegenslag, spiritualiteit en vooral de liefde die als een saus over dit album is geschonken. Catalpa is een echt luisteralbum geworden waar misschien met wat meer muzikaal geweld het net wat minder zwaar was geworden en ik de aandacht er wat meer bij had kunnen houden. Nu kost het meer tijd om het geheel te doorgronden. Ik hoop dat de verwachtingen van Jos Hol nu niet te hoog zijn, want het resultaat, hoe mooi ook, is geen makkelijke kost. Maar eigenlijk zou de luisteraar (jij dus) het zich aan moeten trekken, want je doet jezelf tekort door dit moois links te laten liggen.

File: Jos Hol – Catalpa
File Under: Luisterliedjes met een hoofdletter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven