The Bad Ends – The Power And The Glory

Zo vlak voor de jaarwisseling zag ik een optreden van The 40 Watt Band uit België. Een R.E.M.-coverband die de songs van deze band een mooi eerbetoon gaven. Ik realiseerde me dat ik R.E.M. mis. Het zal wellicht komen doordat ik geen 20 meer ben en last krijg van nostalgische gevoelens, maar feit is dat de bands uit de jaren tachtig en negentig toch wel erg fijn waren. Blijkbaar had Bill Berry soortgelijke gedachten. De drummer verliet in 1997 na zeventien jaar R.E.M. om vervolgens in alle rust boer te worden. We zijn een kwart eeuw verder en Berry stoft voor het eerst sinds zijn vertrek uit R.E.M. zijn drumstokjes weer af. Het was Mike Mantione, in de jaren negentig frontman van de band Five Eight uit Athens, Georgia, die het vuurtje weer aanwakkerde. Samen met zijn bandmaatjes Dave Domizi (bas) en Christian Lopez (gitaar) was hij begonnen aan een solo-album. Geoff Melkonian (keyboards) werd aangetrokken voor de productie. Mike kwam Bill Berry echter in een kroeg in Athens tegen, vertelde hem over zijn solo-album, stuurde hem een video en voor hij het wist zat Berry weer in een band en was Athens weer een nieuwe band rijker, The Bad Ends. Het solo-album van Mantione maakte plaats voor The Power And The Glory, het debuutalbum van The Bad Ends. De negen songs die ruim een half uur klokken, klinken alsof het weer pakweg 1992 is. Je hoort flarden van R.E.M., maar ook van bands als Buffalo Tom terug in de alternatieve gitaarrock van The Bad Ends. “Mile Marker 29”, “Thanksgiving 1915” en “All Your Friends Are Dying” zijn lekker rockende nummers. Bij “The Ballad Of Satan’s Bride” rockt het nóg wat harder, maar niet minder fijn. Gas terug wordt er genomen in de mooi uitwaaierende ballad “Left To Be Found” en in “Little Black Cloud”, waarin alweer een plaatsgenoot uit Athens opduikt. John Neff (Drive-By Truckers) versiert de song met mooie pedal-steel gitaarpartijen. The Power And The Glory is een heerlijk album van veteranen uit Athens die met hoorbaar plezier nog eens teruggrijpen naar die goede, oude tijd en daar anno 2023 verrassend verfrissend mee voor de dag komen.

New West

File: The Bad Ends – The Power And The Glory
File Under: Frisse nostalgie
File Facebook: [The Bad Ends op Facebook]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven